Menü

Víztisztító átverés – hallatlan szemtelenség vagy jogos marketing?

A víztisztítók működése, hatásfoka és az általuk előidézett élettani hatás igencsak összetettnek mondható, ezért nagyon sok esetben félreértésekkel, téves következtetésekkel és általános ismerethiánnyal találkozhatunk az említésükkor.

Ezt használják ki azok a „forgalmazók”, akik a termékekkel kapcsolatos információkat más színben tüntetik fel. Mondani sem kell, hogy ezzel egyetlen céljuk van: több víztisztítót eladni még abban az esetben is, ha az általuk forgalmazott termék minősége nem kielégítő.

Sajnos a víztisztító átverés ennek a terméknek a forgalmazását igencsak megnehezíti, ugyanis a hamis állítások miatt a vevők elfordulnak a tisztességes forgalmazóktól is. Ráadásul sokan azokat a „csúcskategóriás olcsó” termékeket választják, amelyek minőségi mutatói messze elmaradnak az elvárttól. A tisztességtelen forgalmazók a víztisztító átverés során gyakran olyan állításokat közölnek, amelyek teljesen alaptalanok és céltalanok. Pontosabban fogalmazva egyetlen céljuk van: a jóhiszemű vásárló megtévesztése.

A víztisztító átverés egyik leggyakrabban alkalmazott módszere a sótartalom mérés. Ez egy úgynevezett TDS műszerrel történik, amit valóban megmutatja az adott víz sótartalmát. Itt jön a trükk! A víz tisztasága egyáltalán nem áll egyenes arányban a kivont sókkal, hiszen azok egyébként is szükségesek az emberi szervezet számára. Ráadásul az egyéb szennyeződések molekulái jóval kisebbek az ásványi sóknál, így azok nagy valószínűséggel átjutottak a szűrőn.

A víztisztító átverés másik leggyakrabban alkalmazott módszere az elektróda általi teszt; ilyen esetben elektródát vezetnek a vízbe, így az elektromos áram hatására a vízben lévő ásványi anyagok kicsapódnak. A rossz minőségű víztisztító valóban képes lehet a hasznos ásványi anyagok kivonására, de ez egyáltalán nem garantálja, hogy a szennyeződéseket is eltávolította.

Keresés