Menü

Mi az az lágyított víz és mire jó?

Magyarországon sok és jó minőségű víz található. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem szorulnak a vizeink kezelésre. Mit jelent ez? A hazai vizek zömmel kemények, így a vízkövesedés jelentős problémát okozhat a gépeknek, berendezéseknek. Az viszont megint más kérdés, hogy jót teszünk-e azzal, ha lágyított, ásványianyag-mentes vizet fogyasztunk. Továbbá fertőtlenítés miatt a vizet klórozzák, és egyéb szennyeződés is lehet benne, tehát tisztítani is kell.

Ezt különböző berendezésekkel tudjuk véghezvinni: Vízlágyításra vízlágyító berendezések, míg tisztításra víztisztító készülékek állnak rendelkezésünkre. víztisztító berendezés többféle létezik, de alapjában a vizet vagy aktívszénnel tisztítják, vagy fordított ozmózisos eljárással. Vízlágyítóra akkor van szükség, ha a vízkőtől szeretnénk megszabadulni. A vízlágyító nem szűri a vizet, csak a vízkőért felelős kalcium és magnézium részecskékre hat. A víz keménységéért felelős kalcium és magnézium ionokat kivonja a vízből, egy ioncserélő gyanta segítségével és helyettük Nátrium iont tesz a vízbe. Az viszont megint más kérdés, hogy jót teszünk-e azzal, ha lágyított, Kálcium és Magnézium ion-mentes vizet fogyasztunk és helyette a Nátrium ionból viszünk be többet a szervezetünkbe?

A gyanta ezen tulajdonsága a semleges polisztirol hordozóanyagba ültetett, szabad vegyértékkel rendelkező aktív csoportokból ered.. Ennek a vegyületnek viszonylag kicsi az affinitása a nátriumhoz és nagy a kalciumhoz és magnéziumhoz. A működés során a nátriummal telített ioncserélő műgyanta a vízben lévő kalcium és magnézium ionokat folyamatosan nátrium ionra cseréli.

Ez a folyamat a tulajdonképpeni vízlágyítás, ami mindaddig folytatódik, amíg a gyanta aktív csoportjain van nátrium. Ettől a víz még nem lesz tisztább, csak lágyabb. Létezik másik megoldás is: Ezeket az anyagokat nem távolítjuk el a vízből, csak változtatunk a szerkezetükön így akadályozva meg a lerakódást.

Szóval egészségügyi szempontból is érdemes alaposan átgondolni, hogy az ivóvizet is lágyítjuk-e és kivonjuk belőle a Kálciumot és a Magnéziumot és azokat Nátriumra cseréljük, vagy csak a gépekhez érkező és a fürdésre használt vizet lágyítjuk-e?

Fontos! Mint minden vízszűrő a vastalanítók is elbaktériumosodhatnak. Nagyon fontos a rendszeres karbantartás és a víz mikrobiológiájának az ellenőrzése.

Cimkék: ioncserélt víz

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Ioncserélt víz

Keresés