Menü

Harc a vízkő ellen, avagy a vízlágyító berendezés előnyei

Hazánk nagy részén a víz nagyon kemény. A vízkő pedig ősi ellenség: egyrészt csúnya a mosdóban, mosogatóban, kádban, csapokon látható vízkő látványa, másrészt tönkreteszi a háztartási gépeket. Így hát a vizet lágyítani szükséges. Mosógépek, mosogatógépek estében sokan használunk különböző vízlágyító anyagokat, de ezek rendszeres használata igen költséges, plusz a környezetet erősen szennyezzük vele. 

A megoldás a vízlágyító berendezés használata, mely kivonja a vízből a keménységet okozó magnézium és kalcium ionokat. Ezáltal megszabadulunk a sok kellemetlenséget okozó vízkőtől, nem kell vízkőoldót, ecetet használnunk, súrolnunk. Nem kell félni, hogy a lerakódott vízkő kárt okoz a nem éppen olcsó csaptelepeinkben, háztartási gépeinkben. Lényegesen kevesebb mosószer fog fogyni, a lágy vízben mosott ruha kellemesebb tapintású lesz.

A bőrünk, hajunk lágy, selymes, puha lesz. A vízlágyító berendezés használatával elfelejthetjük a kávéfőző időnkénti eldugulását, melyet csak ecettel, vagy háztartási gépekhez gyártott vízkőoldókkal tudtunk megszüntetni. A vízlágyítás egy egyszerű kémiai folyamaton alapszik, ez az ioncsere. A vízlágyító tartályában lévő nátrium ionok az átáramló vízben lévő, keménységet okozó kalcium és magnézium ionokkal helyet cserélnek.

A vízlágyító töltet regenerálása automatikusan történik. A regeneráláshoz rendszeres időközönként, kb. havonta tablettás sót kell adagolni. A vízkőmentesítő regenerálásakor felhasznált só, és a víz a szennyvízcsatornába ürül. A vízlágyítók a sótabletta utántöltését leszámítva abszolút automatikusak és karbantartásmentesek. A vízlágyító berendezés használatával lágyított vízben fürödni olyan, mintha csak egy természetes vízben fürödnénk.

Ugyanakkor azt is érdemes figyelembe venni, hogy a vízlágyító kivonja a Kálciumot és a Magnéziumot is a vízből, és ezeket az ásványi anyagokat a gyantás módszerek Nátriummal helyettesítik. Ha valaki ivásra is ezt a vizet szeretné használni, akkor érdemes alaposan utánajárni az előnyöknek és a hátrányoknak is. Továbbá a vízlágyító berendezések el is baktériumosodhatnak, ezért fontos a rendszeres ellenőrzés és a szakszerű karbantartás is.

Címkék: vízlágyító berendezés

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Vízlágyító berendezés

Keresés