Menü

Fókuszban a vízlágyító berendezés működése

Fókuszban a vízlágyító berendezés működése

A vízlágyító berendezés működése az ioncserén alapul. Nagyon leegyszerűsítve a folyamat lényege, hogy a készüléken átáramoltatott, ivóvíz minőségű folyadékból a nátriummal feltöltött gyanta, mely tulajdonképpen az eszköz lelke, megköti a vízben található kalciumot és magnéziumot, pontosabban megfogalmazva kicserélődnek az ionok, utóbbiak helyére nátrium-ionok kerülnek. 

Ez a körforgás mindaddig működik, míg a gyanta ki nem merül, azaz el nem telítődik az ivóvízből kinyert ásványi anyagokkal. Fontos kritérium a problémamentes üzemeléshez, hogy kizárólag ivóvíz minőségű víz megtisztítására használható a berendezés, ellenkező esetben a víz előszűrést, vastalanítást igényel. De miért is olyan hasznos a vízlágyítás? Ha pusztán a gyakorlati oldalra kíváncsi, akkor elég ha kávéfőzőjére vagy mosógépére gondol. Mi az, ami a legtöbb problémát, eldugulást okozza?

A vízkő. Magyarország számos területén kifejezetten kemény a víz, ami a fogyasztás szempontjából nem akkora hátrány - nem véletlenül jó ízűek a csapból folyó alternatívák (nagyrészt, azért általánosítani itt sem lehet), de a háztartási gépek élettartamát nagyon is megrövidíti a hő hatására kicsapódó vízkő. Mi történik ilyenkor? A hővel dolgozó készülékek például bojler, kávéfőző, mosó- mosogatógép stb. vizet áramoltatnak a rendszerükön keresztül, miközben a víz felforrósodik.

Több sem kell az ásványi anyagoknak: a hőmérséklet emelkedésével párhuzamosan nemes egyszerűséggel kicsapódnak, és vízkő formájában megtelepszenek a csöveken, alkatrészeken, fűtőszálakon stb. A vízlágyítás során ezek az ásványok a gyantában “ragadnak”, így aztán az ioncserélésen átesett víz tökéletesen alkalmas arra, hogy megkímélje vízzel és hővel egyaránt üzemelő gépei egészségét.

Ugyanakkor fontos tudni, hogy pl. a gyantával működő vízlágyítók a Kálciumot és a Magnéziumot Nátriumra cserélik. Így egyrészt kivonják a vízből ezeket az ásványi anyagokat, másrészt Nátriummal helyettesítik. Érdemes átgondolni, hogy ez jó-e a szervezetünknek, vagy az iváshoz más alternatívában gondolkodjunk.

Keresés