Menü

Víztisztítók és a baktériumok?

Víztisztítók és a baktériumok

A közelmúltban napvilágot látott néhány cikk az interneten, melyekben különböző víztisztító márkákat hasonlítottak össze, mert azt feltételezték, hogy a víztisztítók által szolgáltatott vízben baktériumok szaporodnak. Az Aquasana víztisztítók nem szerepeltek ebben a vizsgálatban.

A baktériumok szaporodása sajnos általános jelenség a víztisztító készülékeknél, amennyiben nem tesznek ez ellen semmit.

Hogyan lehet megakadályozni a víztisztítókban a baktériumok túlzott elszaporodását?

Erre a problémára két hatékony megoldást ismerünk.

  1. Egyes gyártók ezüsttel vonják be a vízszűrőket, mert az gátolja a baktériumok szaporodását. A probléma ezeknél a víztisztító berendezéseknél viszont az, hogy általában maga az ezüst oldódik bele az ivóvízbe.
  2. Az Aquasana víztisztítók gyártója pedig úgy védekezik a baktériumok ellen, hogy 6 hónap után lecserélteti a szűrőbetéteket a víztisztító készülékekben, és előírja a használati utasításban, hogy 2-3 napig nem használt víztisztítók esetében a pangó vizet ki kell folyatni felhasználás előtt.

Engedélyezte az ANTSZ az Aquasana víztisztítókat?

Bevizsgálta az Aquasana víztisztítókat az ANTSZ baktériumok a szempontjából?

Igen, bevizsgálta, és engedélyezte a víztisztítókat. Az ANTSZ a következőket írta a szakvéleményben:

Víztisztító készülékek baktérium szaporodás

Víztisztítók baktériumok

A vizsgálat tehát bebizonyította, hogy a tisztított vízben nem fordult elő Pseudomonas baktérium. A telepszám növekedésének elkerülése érdekében pedig néhány napig nem használt víztisztító esetében be kell tartani a használati útmutatóban feltüntetett 5-10 perces folyatási időt.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet Vízmikrobiológiai Osztálya további megkeresésünkre így fogalmazott ebben a kérdésben:

"A gyártók felelőssége, hogy a kisberendezésekben felhasznált anyagok megválasztásakor tekintettel legyenek arra, hogy az anyag milyen mértékben támogatja a bakteriális növekedést. A teljes baktériummentesség, mint kívánalom, valóban irreális, és tény, hogy a vízben előforduló baktériumok többsége az egészségre ártalmatlan. Ezzel együtt a nagymértékű bakteriális szaporulat általában biofilm kialakulásra utal, amelyen belül már megtapadhatnak és elszaporodhatnak kórokozó baktériumok (pl. a biofilm képződés indikátoraként használt Pseudomonas aeruginosa), így nem állítható, hogy ez semmiféle egészségkockázatot nem jelent. A megfelelő (használati útmutató szerinti) üzemeltetés és az előírt időközönként végzett szűrőcsere megakadályozhatja a túlzott mértékű szaporulatot, bár a csapvíz minőségétől függően ebben nagy egyéni változatosság lehet. Azt gondolom, hogy a probléma bagatellizálása helyett arra kell elsősorban felhívni a vásárlók figyelmét, hogy ez körültekintő használattal megelőzhető. Mindenképpen hangsúlyozandó, hogy ha hosszabb ideig nem használják a berendezést, akkor javasolt a ki- vagy leürítés (amennyiben ez műszakilag kivitelezhető), mivel a pangó víz jelentősen fokozza a baktérium szaporodás kockázatát. Rövidebb állás után is indokolt a pangó víz kieresztése mind kémiai, mind mikrobiológiai kockázat szempontjából.

A szakvéleményezéshez végzett vizsgálatok eredménye bakteriológiai szempontból nagyon kedvező volt, bár a vizsgálat időtartama gyakorlati okokból nem érte el a szűrő javasolt élettartamát (6 hónapot)."

Vásároljon Aquasana víztisztítót

Reméljük sikerült hozzájárulni ahhoz, hogy az érdeklődőink tisztábban lássanak ebben a kérdésben.

Ha betartjuk a használati utasításban leírtakat, akkor nem kell félni a baktériumok következményeitől az általunk forgalmazott víztisztító készülékek esetében.

Az Aquasana víztisztítók kiszűrik a káros klór 99 %-át, valamint rengeteg káros anyag mennyiségét jelentősen csökkentik a vízben. Az Aquasana víztisztítók Amerika egyik legnevesebb gyártójától származnak, és több millió ember használja őket megelégedettséggel.

Vásároljon Ön is Aquasana víztisztítót az egyik legelismertebb amerikai gyártótól, ehhez kérem böngésszen az egyes víztisztítók között!

Tartalomhoz tartozó címkék: Tudástár

Keresés