Menü

Víztisztítók és a baktériumok? - Pseudomonas aeruginosa, E coli, Escherichia coli, Legionella, stb.

Fontos változás és információk az Aquasana víztisztítókhoz! Azoknak is érdemes elolvasni, akik később más víztisztítót vásárolnak!

A vízszűrőink forgalmazásának engedélyét az NNK/ANTSZ baktériumosodás kockázata miatt felfüggesztette. 

Ezért is, az utóbbi időben próbáltunk alaposan utánajárni az esetleges kockázatoknak és előnyöknek a víztisztítókkal kapcsolatban, de minél inkább elmélyedtünk a témában, annál több kérdés merült fel. Ezért, ahelyett, hogy álláspontot foglalnánk belinkeljük az NNK/ANTSZ által megszerkesztett információkat. Ezek az információk kizárólag a vezetékes víz tisztításáról szólnak. Kútvíz tisztításával nem foglalkozunk és arra nem is térünk ki. Ezek a leírások sem teljes körűek, ezért érdemes számos további forrásból tájékozódni.

Lentebb, pedig írunk még néhány hasznos információról és olvashat az Aquasna márkájú víztisztítókról is.

Fontos: egyáltalán nem azt mondjuk, hogy nem érdemes víztisztítót vásárolni. A víztisztítók nagyon sok anyagot eltávolíthatnak és finom vizet szolgáltathatnak, csak vásárlás előtt érdemes tájékozódni minél több szempontról.

NNK/ANTSZ linkek:

Víztisztítók sajátosságai

Szükséges-e víztisztítót használni?

Tájékoztatás a víztisztító berendezések alkalmazásával kapcsolatban

Amennyiben a víztisztítóban túlzott mértékben elszaporodnak a nitritet termelő baktériumok, és a nitrit nagyobb mennyiségben kerül az ivóvízbe, akkor az szélsőséges esetben kékkórt, légzési nehézségeket okozhat. Főleg csecsemők esetében: Nitrit és a methemoglobinémiás tünetek

Mire figyeljünk szűrőcserénél? - Bármely víztisztító esetén

Mindenképp próbáljuk meg csökkenteni annak az esélyét, hogy baktériumokat vigyünk be a készülék belsejébe akár kézzel, akár más, nem steril eszközökkel! Ezzel, ha kizárni nem is tudjuk, de csökkenthetjük a baktériumok bevitelének az esélyét, ugyanis azok számos más módon is bejuthatnak a készülékekbe, pl a vízhálózaton keresztül, vagy eleve jelen lehetnek a készülékekben.

Szűrőcsere alkalmával érdemes a szűrő kartondobozát felbontani, de a műanyag fóliát csak akkor kinyitni, amikor már be szeretnénk helyezni az új szűrőbetéteket a készülékbe. Érdemes lehet előzetesen alaposan megmosott kézre steril gumikesztyűt is felvenni, amivel előtte nem fogtunk meg semmit. (Sterilnek csak az az eszköz, vagy gumikesztyű mondható, aminek a csomagolására ez rá van írva. És a gumikesztyű sterilitásának megőrzéséhez azt szakszerűen kell felvenni és használni is.) Ezzel elkerülhetjük, hogy a kibontott új szűrőbetéteket összefogdossuk, vagy mindenféle felületekre rakjuk, mielőtt a helyükre tesszük őket.

További javaslatok:

Az NNK / ANTSZ azt javasolja, hogy a pangó vizet pl. naponta egyszer folyassuk ki a víztisztítóból 1-2 percen keresztül és csak utána fogyasszuk a víztisztító vizét. (Ezt megelőzően érdemes lehet a vezetékes vízhálózatból is kifolyatni a pangó vizet, mielőtt ráeresztjük a víztisztítóra.) Természetesen a víztisztítóból pontosabban kifolyatott optimális vízmennyiség és a megfelelő folyatási idő víztisztító méretenként és az átfolyás sebességétől függően eltérő lehet. Figyelembe kell venni azt is, hogy mielőtt túllépjük a szűrőbetétek akár literben, akár hónapokban megadott kapacitását, ezt megelőzően cseréljük ki azokat. Ezért érdemes lemérni mennyi vizet használunk fel naponta. A szűrőbetéteket mikrobiológiai okokból akkor is le kell cserélni a megadott hónapok után, ha kevesebb vizet használtunk fel.

Továbbá alaposan tanulmányozzuk át a használati utasítást minden részét.

Kérdések, amiket nem tudunk megválaszolni

Természetesen a lentebb leírtak többsége csak az Aquasana készülékekre vonatkoznak. Más márkájú berendezések esetén a forgalmazók lehet, hogy konkrétabb információkkal tudnak szolgálni a saját termékeikre vonatkozóan. A kérdéseink és a javaslataink nem általánosíthatóak más víztisztítókra, mert azok más-más felépítésűek és más-más anyagból lehetnek.

Nem tudunk felelősséget vállalni abban a kérdésben, hogy érdemes-e tisztítani a víztisztító készülékeink belsejét, és, ha igen, akkor hogyan. Elképesztően sok különböző tényező játszik egyszerre szerepet és millió bizonytalan tényező van egyszerre. Ezért inkább csak leírjuk a bennünk felmerült kérdéseket és mindenki saját maga dönti el, hogy hogyan cselekszik. Jelenleg a gyártónk, az Aquasana csak az RO (fordított ozmózis) berendezések tartályának a fertőtlenítéséről nyilatkozik és azt írja elő. A fordított ozmózisos víztisztítók tartályának vegyszeres fertőtlenítését a legtöbb gyártó megköveteli!

A többi berendezésünk tisztításával kapcsolatban viszont az alábbi kérdések merülnek fel:

  • Vajon hasznos akár eszközökkel, akár vegyszerekkel fellazítani a látható és láthatatlan szennyeződéseket és mekkora részük távolítható el? Az egész, vagy maradnak láthatatlan letapadások (biofilm) a felületeken? Ha maradnak, akkor ezekből vajon fellazítás után átmenetileg egy jelentősebb mennyiségű mikroorganizmus oldódik be a szűrőbetétbe, vagy kevesebb? Ha marad baktérium a felületen az vajon ellenállóbb lesz-e a szerek hatására, és ha igen ez jelent-e bármi hátrányt, vagy előnyösebb foglalkozni vele?
  • Ha belenyúlunk a készülékbe különböző eszközökkel, akkor maguk az eszközök, vagy, ha olyan jellegű a szennyeződés, akkor azok mozgatása felkarcolja-e a készülékek belsejét akár szemmel nem látható módon, vagy sem? Ha igen, akkor az, nagyobb kockázatot jelent-e a későbbi szennyeződések lerakódása szempontjából, vagy ez jelentéktelen? (Ehhez számos mikroszkópos vizsgálatra lenne szükség, melyre nincs lehetőségünk.) Lehet kapni karcolásmentes eszközöket, de nem tudjuk, csak reméljük, hogy ezek is fel tudják lazítani a biofilmet. Attól, hogy egy eszköz karcolásmentes, még okozhat karcolásokat, ha olyan szennyeződéseket mozgatunk meg velük, melyek karcolják a felületet. Az biztos, hogy ha bármivel belenyúlunk a víztisztítóba akkor annak teljesen sterilnek és újnak kell lennie és nem érinthetjük más felületekhez, különben baktériumokat vihetünk be a készülékbe.
  • Hogyan bírják az egyes alkatrészek a különböző vegyszereket, azoknak milyen hatása van a lerakódásokra, biofilmre? Ha nem távolítják el teljesen azokat, akkor ezekből vajon fellazítás után átmenetileg egy jelentősebb mennyiségű mikroorganizmus oldódik be a szűrőbetétbe, vagy kevesebb?
  • Károsodnak az alkatrészek a különböző vegyszerektől, vagy sem? Keletkeznek-e olyan, akár szemmel nem látható sérülések a vegyszerektől, ahová később több baktérium rakódhat le, vagy nem?  (Ehhez  számos mikroszkópos vizsgálatra lenne szükség, melyre nincs lehetőségünk.)

Az  Aqasana nem vállal felelősséget azért, hogy hogy bírják az egyes alkatrészek a vegyszereket. De ha valaki a tisztítás, vegyszer és/vagy eszközhasználat mellett dönt, akkor azt kizárólag steril eszközökkel és steril gumikesztyűben érdemes végezni. (Sterilnek csak az az eszköz, vagy gumikesztyű mondható, aminek a csomagolására ez rá van írva. És a gumikesztyű sterilitásának megőrzéséhez azt szakszerűen kell felvenni és használni is.)

Valószínű a legtöbb készülékház belsejében növekszik baktérium és sok esetben biofilm is, ezért az ideális az lenne, ha ki tudnánk tisztítani a berendezéseket, úgy, hogy az tényleg jól sikerüljön, ha el tudnánk távolítani a baktériumokat is, és, ha van, akkor a biofilmet is. Ehhez nyilván ismerni kell egy szakszerű fertőtlenítési eljárást, ami nem csak elmaszatolja a szennyeződéseket, vagy csak megbontja a biofilmet anélkül, hogy hatékonyan eltávolítaná. Nyilván az lenne az ideális, ha sem a vegyszerek, sem a tisztítóeszközök nem ártanának a berendezés anyagának, de ezt nem tudjuk pontosan megmondani, hogy minden alkatrész esetén így van-e. Azt biztosan tudjuk, hogy ha valaki eszközöket használ, akkor annak teljesen sterilnek kell lennie és más felülethez ne érintsük, ahol baktériumokat gyűjthet be, mert különben újabb és újabb baktérium típusokat vihetnénk be a készülékbe.

Kiegészítés az Aquasana központi víztisztítókhoz

(Az Aquasana  esetén csak a házközponti víztisztítókban található baktérium elleni védelem, ami a leírásban meghatározott ideig bizonyos mértékben csökkentheti az elszaporodás esélyét. A főszűrő leírás szerinti cseréje mellett az előszűrőket legkésőbb 2 havonta kell cserélni, melyeket nálunk még megvásárolhat.)

Mivel az NNK /ANTSZ felfüggesztette a víztisztítóink működési engedélyét, ezért azok használatáért a továbbiakban nem vállalunk felelősséget!

A teljesség igénye nélkül, az ártalmatlan (de esetenként nitritet termelő) baktériumokon kívül a víztisztítókban esetenként az alábbi baktériumok fordulhatnak elő: Pseudomonas aeruginosa, E coli, Escherichia coli, Legionella, stb.

További információk:

Lehetetlen leírni mindazt a sok további összefüggést, melyekkel foglalkoztunk az elmúlt időszakban, ezért megadjuk az elérhetőségünket és, amennyi tőlünk telik, kérdések esetén szívesen segítünk víztisztítókkal felmerülő kérdésekben. - Farkas Tamás 0630/989-3240

Köszönjük az eddigi hűségüket!

Keresés