Menü

Víztisztítók és a baktériumok?

Víztisztítók és a baktériumok

A közelmúltban napvilágot látott néhány cikk az interneten, melyekben különböző víztisztító márkákat hasonlítottak össze, mert azt feltételezték, hogy a víztisztítók által szolgáltatott vízben baktériumok szaporodnak. Az Aquasana víztisztítók nem szerepeltek ebben a vizsgálatban.

De nem árulunk zsákbamacskát, a baktériumok szaporodása és a nitrit képződés kockázata sajnos általános jelenség a legtöbb víztisztító készüléknél.

Hogyan lehet megakadályozni a víztisztítókban a baktériumok túlzott elszaporodását?

Erre a problémára két hatékony megoldást ismerünk.

  1. Egyes gyártók ezüsttel vonják be a vízszűrőket, mert az gátolja a baktériumok szaporodását. A probléma ezeknél a víztisztító berendezéseknél viszont az, hogy általában maga az ezüst oldódik bele az ivóvízbe.
  2. Az Aquasana víztisztítók gyártója pedig úgy védekezik a baktériumok túlzott elszaporodása és a nagyobb mennyiségű nitritképződés ellen, hogy átfolyt vízmennyiségtől függetlenül 6 hónap után mindenképp lecserélteti a szűrőbetéteket a víztisztító készülékekben, és előírja a használati utasításban, hogy 2-3 napig nem használt víztisztítók esetében a pangó vizet ki kell folyatni felhasználás előtt. A 6 hónap betartása nagyon fontos!!! A baktériumok és sok esetben a nitritképződés teljes kiküszöbölése viszont még így sem lehetséges.

Engedélyezte az ANTSZ az Aquasana víztisztítókat?

Bevizsgálta az Aquasana víztisztítókat az ANTSZ baktériumok a szempontjából?

Igen, bevizsgálta, és engedélyezte a víztisztítókat. Az ANTSZ a következőket írta a szakvéleményben:

Víztisztító készülékek baktérium szaporodás

Víztisztítók baktériumok

A vizsgálat tehát bebizonyította, hogy a vizsgált készülékben nem fordult elő Pseudomonas baktérium. (Ez nem zárja ki, hogy más készülékekben elszaporodhat, ha az valahogy bekerült a vízáramba.) Az egyéb baktérium mennyisége abban az esetben növekedett túlzott mértékben, ha pangott a víz a készülékben. A nagyobb mennyiségű baktérium szám és a túlzott nitritképződés elkerülése érdekében a 2-3 napig nem használt víztisztító esetében be kell tartani a használati útmutatóban feltüntetett 5-10 perces folyatási időt és felhasznált vízmennyiségtől függetlenül 6 havonta mindenképp ki kell cserélni a szűrőbetéteket!

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet Vízmikrobiológiai Osztálya további megkeresésünkre így fogalmazott ebben a kérdésben:

"A gyártók felelőssége, hogy a kisberendezésekben felhasznált anyagok megválasztásakor tekintettel legyenek arra, hogy az anyag milyen mértékben támogatja a bakteriális növekedést. A teljes baktériummentesség, mint kívánalom, valóban irreális, és tény, hogy a vízben előforduló baktériumok többsége az egészségre ártalmatlan. Ezzel együtt a nagymértékű bakteriális szaporulat általában biofilm kialakulásra utal, amelyen belül már megtapadhatnak és elszaporodhatnak kórokozó baktériumok (pl. a biofilm képződés indikátoraként használt Pseudomonas aeruginosa), így nem állítható, hogy ez semmiféle egészségkockázatot nem jelent. A megfelelő (használati útmutató szerinti) üzemeltetés és az előírt időközönként végzett szűrőcsere megakadályozhatja a túlzott mértékű szaporulatot, bár a csapvíz minőségétől függően ebben nagy egyéni változatosság lehet. Azt gondolom, hogy a probléma bagatellizálása helyett arra kell elsősorban felhívni a vásárlók figyelmét, hogy ez körültekintő használattal megelőzhető. Mindenképpen hangsúlyozandó, hogy ha hosszabb ideig nem használják a berendezést, akkor javasolt a ki- vagy leürítés (amennyiben ez műszakilag kivitelezhető), mivel a pangó víz jelentősen fokozza a baktérium szaporodás kockázatát. Rövidebb állás után is indokolt a pangó víz kieresztése mind kémiai, mind mikrobiológiai kockázat szempontjából.

Igaz, néhány napos pangás után kimutatható volt emelkedett telepszám, a szakvéleményezéshez végzett vizsgálatok eredménye bakteriológiai szempontból jóllehet nem tökéletes, de elfogadható volt. Az is megjegyzendő, hogy a vizsgálat időtartama jóval a 6 hónapos szűrőcsere lejárta előtt történt, ahogy ez más készülékek bevizsgálásánál is lenni szokott és egy készülék eredményeiből nem lehet következtetni minden egyes berendezésre.

A változó és végtelen számú körülmény miatt nehéz ezen a területen konkrét és teljesen megbízható kijelentéseket tenni, de, ha betartjuk a használati utasításban leírtakat, akkor nagy valószínűséggel nem kell tartani a túlzott baktériumszaporodás és a nagyobb mennyiségű nitritképződés következményeitől az általunk forgalmazott víztisztító készülékek esetében. A kockázat teljes mértékű kizárása valószínű a legtöbb  víztisztító készüléknél lehetetlen!

Az Aquasana víztisztítók ugyanakkor kiszűrik a káros klór 99 %-át, valamint rengeteg káros anyag mennyiségét jelentősen csökkentik a vízben. Az Aquasana víztisztítók Amerika egyik legnevesebb gyártójától származnak, és több millió ember használja őket megelégedettséggel.

Reméljük sikerült hozzájárulni ahhoz, hogy az érdeklődőink tisztábban lássanak ebben a kérdésben.

Vásároljon Ön is Aquasana víztisztítót az egyik legelismertebb amerikai gyártótól, ehhez kérem böngésszen az egyes víztisztítók között!

Tartalomhoz tartozó címkék: Tudástár

Keresés