Menü

Víztisztítók és a baktériumok?

Hasznos információk a víztisztítókról és a baktériumokról

Az a célunk, hogy ezekkel az információkkal nagyobb tudatossággal, az egészségüket még inkább támogató módon használják az emberek a vízszűrő készülékeiket. Ehhez azonban érdemes tisztában lenni néhány információval. Annak érdekében, hogy teljesebb képet kapjunk, első körben néhány kockázatra hívjuk fel a figyelmüket, majd abban is segítünk, hogyan tudják a víztisztítókat még az eddigieknél is egészségesebben használni és hogyan válhatnak ezek még inkább a felhasználók javára. Kérjük, tartsák szem előtt, hogy a víztisztítóknak rengeteg pozitív tulajdonsága van, már önmagában az is óriási előny, hogy kiszűrik a klórt és a klórszármazékokat, a többiről nem is beszélve. Attól, hogy mi most itt kockázatokról is beszélünk, kérjék ne veszítsék szem elől a rengeteg előnyét a készülékeknek, melyeket a termékleírásoknál is részletezünk. Az alábbi információk igaz, hogy baktériumokról szólnak, de pont azt mutatjuk be, hogyan lehet ezt a kérdést jól kezelni. Azt gondoljuk, hogy a legtöbb terméknek vannak előnyei és kockázatai és akkor tudjuk kihozni belőlük a maximumot, ha minél jobban ismerjük ezeket.

A víztisztítók finom és klórmentes, szűrt vizet szolgáltatnak, de pont a klór eltávolításának a természetes velejárója, hogy baktériumok szaporodhatnak bennük. Ennek az elsődleges helye a szűrőbetét.

A szűrőbetétekben a baktériumok szaporodása természetes jelenség, de ha mi magunk nem viszünk be kórokozó fajtákat, akkor nagyon ritka eset, hogy magából a fertőtlenített vízhálózatból kórokozó baktériumok is felbukkanhatnak, de az egyéb, ártalmatlan baktérium típusok szaporodása szinte elkerülhetetlen a szűrőbetétekben. Általában olyan baktériumokról van szó, melyek egyszerűen keresztüláramolnak a szervezeten és észre sem vesszük őket, egyszerűen az életünk ártalmatlan velejárói, életünk természetes részét képezik. Egyes esetekben előfordulhat, hogy a baktériumok valamennyi nitritet is képezhetnek.

Ha véletlenül nem kívánt fajták (kórokozónak nevezett típusok) kerültek a készülékbe, akár a vízhálózatból, akár a szűrőcsere alkalmával, és elszaporodtak, egészséges immunrendszerű embernél kicsi az esélye annak, hogy ettől bárkinek baja legyen. Mégis érdemes tudni erről a ritka kockázatról, főleg, ha erre valakinek érzékenyen reagálna a szervezete. Ebben az esetben nem csak a szűrőbetétet, hanem az egész készüléket mindenestől le kell cserélni! Igény esetén be lehet vizsgáltatni a készülékeket. Az egyik forrása ezeknek a baktériumoknak maga a vízhálózat lehet, de mi magunk is vihetünk a készülékbe kórokozó baktériumokat, ha nem figyelünk néhány szempontra: Lentebb, a kiegészítésben írunk arról, hogy mit érdemes feltétlenül elkerülni, hogy csökkentsük ezt a kockázatot.

Néhány további támogató információ a felhasználást illetően:

Ha kifolyatjuk a pangó vizet, akkor a legtöbb esetben jelentősen csökkenthetjük a baktériumok számát.

 • Először is magából a vezetékes hálózatból is érdemes lehet kiengedni a pangó vizet, mielőtt azt ráfolyatjuk a víztisztítóra.
   
 • A víztisztítóból is minden nap érdemes az első fogyasztás előtt a pangó vizet kifolyatni - kb. 0,8 liter egyszűrős Aquasana berendezés esetén és 1,5 liter három szűrős víztisztító esetén, de arra is ügyeljen, hogy ne lépje túl se a literben megadott kapacitást, se a hónapokat a szűrőcserét illetően. Ha csak kevés vizet használt fel, akkor is cserélni kell a szűrőket a megadott hónapok lejártakor.
   
 • Ha 2-3 napig nem használja a berendezést, akkor fogyasztás előtt érdemes 2-3 liter vizet kifolyatni. Hosszabb üzemszünet esetén ennél többet.

Kiegészítés:

Amit biztosan tudunk, hogy mit érdemes elkerülni:

Érdekes módon egy másik kockázatot az jelenthet, ha a szűrőcsere alkalmával valaki nem tökéletesen steril tisztítóeszközökkel, mint mosogatószivacsok, kefék stb, vagy akár a kezével belenyúl a készülékbe. (Sterilnek csak az az eszköz, vagy gumikesztyű mondható, aminek a csomagolására ez rá van írva). A használt eszközökön rengeteg baktérium lehet, akár kórokozók is, melyek aztán bekerülhetnek a szűrőbetétekbe is és tovább szaporodhatnak. Ezt mindenképp el kell kerülni! Ha ez már megtörtént, ebben az esetben megfontolandó az egész készülék cseréje, és be is lehet vizsgáltatni a vizet.
Valószínű sokkal kisebb mennyiségben, de az új, viszont nem steril eszközökön is előfordulhatnak különböző baktériumok.

Szűrőcsere alkalmával pedig érdemes a szűrő kartondobozát felbontani, (benne található a használati utasítást is) de a műanyag fóliát csak akkor kinyitni, amikor már be szeretnénk helyezni az új szűrőbetéteket a készülékbe. Érdemes lehet előzetesen alaposan megmosott kézre akár steril gumikesztyűt is felvenni, amivel előtte nem fogtunk meg semmit. Ezzel elkerülhetjük, hogy a kibontott új szűrőbetéteket összefogdossuk, vagy mindenféle felületekre rakjuk, mielőtt a helyükre tesszük őket.

Kérdések, amiket nem tudunk megválaszolni, de egy részére vizsgáljuk a válaszokat

Nem tudunk felelősséget vállalni abban a kérdésben, hogy érdemes-e tisztítani a víztisztító készülék belsejét, és, ha igen, akkor hogyan. Jelenleg a gyártónk, az Aquasana csak az RO berendezések tartályának a fertőtlenítéséről nyilatkozik.

Többek között az alábbi kérdések merülnek fel:

 • Vajon hasznos akár eszközökkel, akár vegyszerekkel fellazítani a látható és láthatatlan szennyeződéseket és mekkora részük távolítható el? Az egész, vagy maradnak láthatatlan letapadások (biofilm) a felületeken? Ha maradnak, akkor ezekből vajon később több mikroorganizmus oldódik be a fellazítás után a szűrőbetétbe, vagy kevesebb? Vagy az a hátrányosabb, ha otthagyjuk az eredeti lerakódást?
 • Ha belenyúlunk a készülékbe különböző eszközökkel, akkor maguk az eszközök, vagy, ha olyan jellegű a szennyeződés, akkor azok mozgatása felkarcolja-e a készülékek belsejét akár szemmel nem látható módon, vagy sem? Ha igen, akkor az, nagyobb kockázatot jelent-e a későbbi szennyeződések lerakódása szempontjából, vagy ez jelentéktelen? (Ezt szeretnénk mikroszkópos vizsgálattal kideríteni, ahogy a lentebbi kérdéseket is. Kérjük, később látogasson vissza erre az oldalra az újabb információkért!)
 • Hogyan bírják az egyes alkatrészek a különböző vegyszereket, azoknak milyen hatása van a lerakódásokra, biofilmre?
 • Károsodnak az alkatrészek a különböző vegyszerektől, vagy sem? (Ezzel kapcsolatban még vizsgálatokat folytatunk a Budapesti Műszaki Egyetemen. Érdemes később visszalátogatni az újabb információkért. )

Könnyen lehet, hogy az egésznek nincs ekkora jelentősége, amennyit mi ezzel foglalkozunk. Annak örülünk, hogy a többi, fentebbi témában tudtunk hasznos információkkal szolgálni.

(A webshopunkban, az alkatrészek menüpontban vásárolhat a víztisztítókhoz új szűrőházat, váltószelepet, csapokat, csöveket, stb. Szerintünk ezeket érdemes időnként újra cserélni.)

Természetesen az itt leírtak csak az Aquasana készülékekre vonatkoznak. Más márkájú berendezések esetén a forgalmazók lehet, hogy konkrétabb információkkal tudnak szolgálni a saját termékeikre vonatkozóan. A kérdéseink és a javaslataink nem általánosíthatóak más víztisztítókra, mert azok más-más felépítésűek és más-más anyagból lehetnek.

Összefoglalva:

A víztisztítóknak az a rendeltetése, hogy megszabadítsák az ivóvizet számtalan nem kívánt anyagtól és, hogy támogassák az Önök egészségét. Ebben szeretnénk Önöket segíteni azáltal is, hogy a téma több oldaláról is beszéltünk. Adtunk hasznos tanácsokat a felhasználást illetően is. Leírtuk, hogy mit érdemes feltétlen elkerülni és arról is beszéltünk, hogy mi az amit még vizsgálunk.

A célunk tehát az, hogy az információkkal hozzájáruljunk, hogy még az eddigieknél is több előnyét élvezzék a víztisztító készülékeknek. Több, mint 12 éves rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, bízunk benne, hogy víztisztítóinkkal továbbra is elégedettek mind a régi, mind az új ügyfeleink.

Örömmel vennénk, ha megosztanánk velünk a gondolataikat ezekkel a témákkal és a víztisztítókkal kapcsolatos tapasztalataikkal általában.

Érdemes tehát néhány héten belül újra ellátogatni erre az oldalra, mert további hasznos információkkal szeretnénk szolgálni, melyeket még vizsgálunk és dolgozunk rajtuk. Utoljára szerkesztve: 2021. ápr. 26.

Kérdések esetén keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségeken:

Farkas Tamás

tamas@lupovita.hu

0630/989-3240

Tartalomhoz tartozó címkék: Tudástár

Keresés