Menü

Vízlágyítók - a kemény víz ellenszere

Magyarországon a vizek nyolcvan százaléka kemény víz. Mi is az a kemény víz? A vízben oldott kalcium és magnézium karbonát sók jelenléte, amik kiválva vízkövet okoznak. A kemény víz, azaz a vízkő miatt veszélyben vannak a háztartási gépek. A bojlert folyton javítani kell, mert a fűtőszál elvízkövesedett, a csövekben lerakódik, amit egy idő után cserélni kell, a kerámiabetétes csaptelek tönkremehetnek, a kávéfőző, mosógép, mosogatógép folyton problémát jelez. 

Ráadásul a fürdés, tusolás után viszkető érzést okoz az érzékeny bőrűeknek. A növények, virágok öntözéséhez sem jó ez a víz. Ezt a napi problémát muszáj megszüntetni. Mit lehet tenni? Próbálkozhatunk házilag, de hosszú távú eredményt nehéz elérni. A mosószerekben elvileg már van vízlágyító, vehetünk még pluszban vízlágyító porokat, kapszulákat, de sajnos ez sem hoz tartós megoldást.

Ráadásul pont a legfontosabbat nem kezeljük, azaz a megivott, megevett, bőrünkkel érintkező vízproblémát.
Érdemes egy szakáruházba benézni, hogy mit tudnak ajánlani. Vásárolhatunk vízszűrős kancsót, ami kisebb összeg, de folyton cserélni kell a betétet, valamint gyorsan elfogy belőle a víz. Bele kell vágni egy nagyobb projektbe!

Egy vízlágyító berendezés lehet a hosszú távú megoldás. Ezek a berendezések tulajdonképpen megcserélik a vízlágyító tartályában lévő natrium ionokat a kemény vizet okozó kalcium és magnézium ionokkal. Az ioncserélő eljárás egy kémiai eljárás, egy közvetítő anyagot használnak fel, ez valamilyen gyantaféle. Egy idő után ez a gyanta is veszít ioncserélő képességéből, de a vízlágyító berendezés erről is gondoskodik, konyhasó oldattal regenerálja a gyantát, tehát a folyamat nem áll le.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Vízlágyító

Keresés