Menü

Vízlágyítás, ön és eszközei megmentője

Vízlágyítás, ön és eszközei megmentője

A vízlágyítás az ország egyes területein értetlenül figyelt folyamat, míg másutt szinte esedeznek érte az ott élő emberek. Mindennek az oka a víz, és annak keménysége. A nyugati régió lakosai például valószínűleg pontosan tudják mit jelent az, amikor a csapból folyó víz kemény. A vízkő, ami gyakorlatilag ennek a jellemvonásnak a kézzel fogható következménye élettársukká válik. Csak sajnos olyan betolakodóvá, akit, ahogy az a jelzőből is kiderül senki sem hívott.

 A legnagyobb probléma, hogy a vízkő rombolni tud. Vegyük a legegyszerűbb példát a villanybojlereket. A fűtőszálak nagy része azért megy tönkre, mert a hő hatására kicsapódó réteg befedi az alkatrészeket, leszigetelve őket. Természetesen egy darabig sósavazással megoldható a tisztítás, de van az a pont, amikor a készülékek lelke megérik a cserére.

A tartályok, vagy kisebb alkatrészek ugyanezt az utat járhatják be. A kisebb méretű háztartási gépek sincsenek jobb helyzetben. Ha nincs vízlágyítás, akkor a kávéfőző, vagy a mosogatógép könnyen eltömődhet. Ha már látott cérna vékonyságú ívben lefolydogáló kávét, akkor tudja mit jelent az ecetezés, a tisztítás, s végül a gépcsere. Mert egy bizonyos ideig viszonylag jól rendezhető a vízkő kérdése, ám jópár karbantartás után elfáradnak az anyagok, és nem marad más, mint a cseppet sem pénztárcabarát új gépvásárlás.

Mi lehet a megoldás? Természetesen a vízlágyítás. Ha otthonában biztosítja ehhez a megfelelő feltételeket, akkor egyszeri költséggel tetemes mennyiségű kiadástól óvhatja meg magát. Nem kell többet attól rettegnie, hogy melyik eszköze unja meg a vízkővel folytatott csatát, s még a csempéinek súrolását is a múltba száműzheti.

Ugyanakkor fontos tudni, hogy pl. a gyantával működő vízlágyítók a Kálciumot és a Magnéziumot Nátriumra cserélik. Így egyrészt kivonják a vízből ezeket az ásványi anyagokat, másrészt Nátriummal helyettesítik. Érdemes átgondolni, hogy ez jó-e a szervezetünknek, vagy az iváshoz más alternatívában gondolkodjunk.

Keresés