Menü

Vízlágyítás házilag, avagy a kemény víz megszüntetése

Vizeink oldott ásványi anyagokat tartalmaznak. Ezek sokszor jó ízt adnak a víznek, néha ezért is szeretjük pont azt a fajta vizet, az a zamat lesz a család kedvence. De sokszor le is rakódik az ásványi anyag és ilyenkor bizony kellemetlen hatásokat okozhat. Ki kell tisztítani például a csapokat, eltömítik a csöveket, a mosógépnek, mosogatógépeknek sem használ. Sokszor bosszankodunk, hogy ki kell megint tisztíttatni a bojlert, mert megint nem melegít. Sajnos ilyenkor megint csak a vízkő a ludas. 

A kerámiabetétes csapokat, kávéfőzőket, háztartási gépeket könnyen teljesen tönkre is teheti a kemény víz. Ilyenkor mi a megoldás? Próbálkozhatunk a vízlágyítás házilagos megoldásával. Kis mennyiségű víz esetén forraljuk fel a vizet, így kiválik az ásványi só egy része, és valamivel lágyabb vizet kapunk, de csak bizonyos mértékig. A mosószerek általában már tartalmaznak vízlágyítót, azonban sok helyen ez igen kevés.

Fizikai vízkőmentesítést is választhatunk, ennek alapját egy technológiai eljárás adja, ami során nem jöhet létre a vízkő, ugyanakkor a víz kémiai összetételét ez az eljárás nem változtatja meg. Hátránya, hogy csak bizonyos vízkeménységi fokig hatásos, valamint az is, hogy maximum 80 fokra lehet a vizet felmelegíteni és nem ajánlott a nyomásváltoztatás sem.

A másik a kémiai vízlágyítás, amikor a kémiai úton eltávolítják az ásványi sókat, amik a víz keménységét okozzák, és helyére nátriumsó kerül. Ez az úgynevezett ioncserés megoldás. Talán ez a lehetőség adja a tartós eljárás sikerét. Ha ezeket a berendezéseket szakáruházban nézzük meg, segítséget kaphatunk, hogy számunkra mi a megfelelő. A szennyeződés mértéke, a fenntartási költségek, a beszerzési ár mind meghatározó. Vannak, akik csak a háztartási gépekre jutó vizet lágyítják és az ivóvíznek egy külön ágat hagynak, ugyanis nem akarnak Kálcium és Magnézium -mentes vizet inni, amiben ezeket az ásványi anyagokat az ioncserélés során Nátrium ionra cserélik.

Szóval azt is érdemes figyelembe venni, hogy a vízlágyító kivonja a Kálciumot és a Magnéziumot is a vízből, és ezeket az ásványi anyagokat a gyantás módszerek Nátriummal helyettesítik. Ha valaki ivásra is ezt a vizet szeretné használni, akkor érdemes alaposan utánajárni az előnyöknek és a hátrányoknak is.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog vízlágyítás házilag

Keresés