Menü

Vízlágyítás

vízlágyítás
2020. 03. 24. 06:00:00

A vízlágyítás módszerei között kétségtelenül a vízlágyító berendezés beszerzése és beszereltetése a legnépszerűbb, s egyben legkönnyebb variáció. Miért ne bízhatná rá a szerkezetre a lágyítás folyamatát? Nincsen ennél a megoldásnál eredményesebb és hatékonyabb. De miért annyira fontos a vízlágyítás feladatának teljesítése?

2020. 01. 30. 07:00:00

A vízlágyító berendezés működése az ioncserén alapul. Nagyon leegyszerűsítve a folyamat lényege, hogy a készüléken átáramoltatott, ivóvíz minőségű folyadékból a nátriummal feltöltött gyanta, mely tulajdonképpen az eszköz lelke, megköti a vízben található kalciumot és magnéziumot, pontosabban megfogalmazva kicserélődnek az ionok, utóbbiak helyére nátrium-ionok kerülnek. 

2019. 08. 30. 08:00:00

A vízlágyítás egyetlen tudatos jó elhatározás, aminek nyomán számos terhet letehet a válláról. Hogy melyek ezek a sószsákok? Nos, nem kell messzire mennie ahhoz, hogy bizonyítékot találjon a kemény víz okozta problémák jelenlétére. Ha vízkövesedett már el a kávéfőzője, ha a csempéjére érdekes rajzolatokat “festett” a kicsapódó vízkő, akkor tudja: semmi sem menekülhet meg a vízben található sóktól. 

2019. 06. 11. 06:00:00

A háztartásokban naponta többször is előfordul a vízhasználat. Nem csak akkor, amikor kiengedjük a csapból a vizet, például mert iszunk, mosogatunk, főzünk vagy fürdünk, hanem akkor is, amikor különböző gépeket működtetünk. A rendszerben átfolyó víz tele van ásványi anyagokkal, amiknek a jelenléte a szervezetünk egészséges működése szempontjából elengedhetetlen. 

2017. 09. 26. 05:00:00

A vízlágyítás az ország egyes területein értetlenül figyelt folyamat, míg másutt szinte esedeznek érte az ott élő emberek. Mindennek az oka a víz, és annak keménysége. A nyugati régió lakosai például valószínűleg pontosan tudják mit jelent az, amikor a csapból folyó víz kemény. A vízkő, ami gyakorlatilag ennek a jellemvonásnak a kézzel fogható következménye élettársukká válik. Csak sajnos olyan betolakodóvá, akit, ahogy az a jelzőből is kiderül senki sem hívott.

2017. 08. 25. 06:00:00

Ha a vízkő réme már az őrületbe kergeti. Ha a konyhai eszközei egy része pórul járt, köszönhetően a híres-neves magyar kemény víznek. A vízkő sarkalatos pontja ennek a témának, mert bár a fogyasztás oldaláról is meg lehetne közelíteni a lágyított víz kérdését. Nem egyértelmű, hogy ami jó a háztartási gépeknek, az jó-e a szervezetünknek is?

2017. 08. 18. 06:00:00

Azok az elektronikai eszközei, melyek víz felhasználásával üzemelnek, kivétel nélkül, csendben esedeznek a vízlágyításért. Ebben biztos lehet. A magyarországi kemény víz már-már legendás. Mindenki tudja, hogy kis hazánk (leginkább nyugati régiója) sokat küzd a túlságosan kemény víz áldatlan mellékhatásaival. Ha csak egyetlen részét akarjuk kiemelni az egésznek, akkor az elektronikai eszközök sorsa a leglátványosabb. Mi történik például a kávéfőzővel? 

2017. 07. 23. 06:00:00

A víz keménységét a benne található sók, kloridok, szulfátok okozzák. A változó keménységért (kalcium, magnézium karbonátok) felelős anyagok forraláskor kiválnak, míg a víz elpárolgását követően a kloridok, és a szulfátok visszamaradnak. Bár kevesen tudják, de a vízlágyítás után keletkező vízhez akár 20-40%-kal kevesebb mosó- mosogató szerre van szükség, mert habzása, hatékonysága megsokszorozódik azáltal, hogy lágyabbá válik. A német keménységi fok az a mértékegység, ami pontosan jelöli az adott területen található víz milyenségét. 

2017. 06. 23. 04:00:00

Magyarország kemény vizeiről híres. Ezt már nagyjából mindenki tudja, de ami még ennél is biztosabb, hogy az emberek nagy hányada a saját bőrén tapasztalta. A vízlágyítás segítségével kihúzhatja a szőnyeget a vízkőképződés réme alól, ezzel megszüntetve egy súlyos, olykor komoly károkat okozó problémát. A vízkő ugyanis természetes velejárója természetes vizeinknek. A bennük található sók, hő hatására kicsapódnak. 

2016. 12. 29. 13:00:00

A víz keménységét a benne található, oldható ásványi anyagok adják. Nagyságát természetesen ezen anyagok mennyisége határozza meg. Magyarországon ez az érték kifejezetten magas, így nem meglepő, hogy a hazai vizek bizony kemények, ami miatt a vízlágyítás alapvető feladatunk. A természetes vizek nyilvánvalóan okkal mennek át különböző szűréseken, szabályozások által meghatározott tisztítási folyamatokon, míg azt a címkét nem kapják, hogy ivóvíz.

Keresés