Menü

Vas hatása az emberi szervezetre

Vas hatása az emberi szervezetre

A vas élettani hatásai felbecsülhetetlen értékűek. Ez az elem felelős a sejtek oxigén ellátásáért. Az emberi szervezetben nagyjából 4-5 gramm található belőle, nagyrészt fehérjeszerkezetek részegységeként. A vér színe nagyon leegyszerűsítve a vas oxidációs állapotától függ. 

Mivel esszenciális mikroelemről van szó, amit a test képtelen önmaga számára előállítani, ám ami nélkül életképtelen, ezért a pótlását táplálékon, folyadékon keresztül, kívülről kell biztosítani. Lényeges információ, hogy a vas felszívódása illetőleg hasznosulása rendkívül gyenge, a tápanyagokkal bevitt mennyiség töredéke kerül végül a vérbe, tehát alapvetően nehéz túladagolni.

De nyilván ez sem lehetetlen, pláne ha olyan forrásból tápláljuk a bevitelét, amire nem is gondolunk. Ezen a ponton lép a képbe a csapi víz és a vastartalom összefüggése. Ha látott már olyan vezetékes vizet, aminek a színe vöröses-barnás árnyalatot vett fel, akkor személyesen lehetett szemtanúja a vízben koncentrálódó vasnak.

Ezt, a fentiek fényében akár pozitív forgatókönyvnek is tekinthetné, de. Ha kóstolt már vasban gazdag folyadékot, akkor tudja, ízvilág tekintetében elragadtatásra nincsen ok. Kifejezetten zavaró a vasízű víz, nehezen fogyasztható, sokak számára határozottan kellemetlen. Ráadásul az elszíneződött víz sem tekinthető vonzónak. Így aztán a legjobb, ha a vaspótlás valóban a táplálékokon keresztül történik, és nem a vízfogyasztás által.

A tisztított vízben is megtalálható, normál mennyiségben a vas, viszont ahhoz, hogy a pozitív hatásait ki tudja fejteni olyan ételek fogyasztása javasolható, melyek dúskálnak az esszenciális vasban. A húsok, halak, a tojás, a sóska és a spenót például nagyszerű és egyben természetes alternatívák.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Vas hatása

Keresés