Tudástár

2014. 07. 11. 11:19:41

Miért van klór az ivóvizemben?

A klórt az 1900-as évek eleje óta alkalmazzák az ivóvíz fertőtlenítésére, segítségével sikerült szinte teljesen kiküszöbölni a víz okozta betegségeket, és javítani a közegészségügyi állapotokat. Kiválóan elpusztítja a betegségeket okozó baktériumokat, csírákat, olcsó, könnyű irányítani, ellenőrizni a folyamatot. Ezenfelül olyan maradványanyagokat hagy a vízben, amelyek állandóan, később is megvédik a vízműveket a baktériumoktól, csíráktól. Ezért van az, hogy a klór az egyik legjobb fertőtlenítő anyagnak számít - ma is.

Mégis, aki például saját kúttal rendelkezik, az tudja, hogy nem ez az egyetlen hatásos módja a víz fertőtlenítésének. UV-sugárzás, desztilláció, fordított ozmózis, kémiai anyagok (bróm, klór-aminok, jodidok, ózon stb.), mind egy lehetőség. A kiválasztásnál latba esik a költség, a beszerezhetőség, és a helyi víz minősége is.

Miért baj, hogy klór van az ivóvizemben?

Mindenki számára nyilvánvaló probléma a víz ízének, szagának megváltozása, a haj, bőr kiszáradása, és hogy a klóros víztől megváltozik például a kávé, vagy a tea íze. A klórt nem sorolják a rákkeltő anyagok közé, és abban a mennyiségben, ahogy a víztisztításnál használják, nem tekintik veszélyes, vagy káros anyagnak. Úgy is mondhatjuk, hogy a klórral az a baj, hogy nemcsak a vizet fertőtleníti, hanem az emberi szervezetet is, elpusztítja például a hasznos bélflórát.

A klórozást a világ minden országában alkalmazzák, bár az utóbbi időben egyre több helyen próbálnak meg alternatívát találni. A klórral az a gond, hogy vegyületeket képez a vízben található különféle anyagokkal. Ezen anyagok jelenléte és mennyisége a vízben nyilván az adott helyen található vízminőségtől, és vízkezelési módoktól függ, többek között. Ezek között a vegyületek között vannak rákkeltők, és nem rákkeltők is. A klór az emberi szervezetben található vitaminokkal is vegyi reakcióba lép, azok hatását csökkenti, így hiába eszünk elég vitamint, ha azt a másik oldalról csapvízzel "semlegesítjük".

A víz minősége függ az évszaktól, és más tényezőktől is, ritkán fordul elő, hogy egész évben ugyanolyan. (kivéve, ahol régi, elég mély kutak vannak, amelyekre kismértékben hatnak csak a változások). Ha Ön kútból veszi a vizet, valószínűleg senki sem ellenőrzi a minőségét, és a víz minősége folyamatosan változik, anélkül, hogy Ön észrevenné, ellentétben a városi vízzel, amelynek minőségét rendszeresen ellenőrzik, és ennek megfelelően végzik a tisztítást. Itt az a lényeg, hogy a víz minőségét részletes előírások szabályozzák, ezeket kell a vízműnek betartani. A klórozás mennyisége függ a bejövő víz minőségétől, ezt mindig az aktuális vízteszt eredménye dönti el. Legtöbbször azonban csak a minimális mértékét adják meg, a maximumot nem, így előfordulhat, hogy jóval több klór van a vízben a szükségesnél. Nyáron, a gyorsan szaporodó kórokozók miatt erősebben klórozzák a vizet. További probléma, hogy a kórokozók egy idő után rezisztenssé válnak, így a klór mennyiségét növelni kell, a kívánt fertőtlenítő hatás elérése érdekében.

Hogyan távolíthatom el, vagy csökkenthetem a klór mennyiségét az ivóvizemben?

Aktív szenes, vagy fordított ozmózisos rendszerű vízszűrő használatával. Ez utóbb hátránya a magas költség, a bonyolult felépítés, és rendszeres karbantartásigény. Az aktív szenes szűrő használata ezzel szemben olcsó, egyszerű, és hatékony. Közvetlenül a vízcsapra, zuhanyrózsára szerelhető, vagy a nagyobb teljesítményű változatokat a bejövő vízvezetékbe szerelhetjük, ahol egy egész ház ellátását biztosítják tiszta vízzel.
 
A szénszűrő működési elve meglehetősen egyszerű: felszívja a klórt, és más szennyező íz- és illatanyagokat a vízből, káros mellékhatások nélkül. A felszívódás azonnal bekövetkezik, ahogy a víz kapcsolatba kerül a szűrővel. A szén elkezdi vonzani a klór molekulát, és az feltapad a szén felszínére. A szűrés hatásfokát a hőmérséklet, a pH érték, és a szénnel való érintkezés időtartama befolyásolja. A legideálisabb a 7-15 Celsius fok (jellemzően ilyen hőmérsékletű a víz a legtöbb helyen, kivéve ahol termálvíz van), és 7.0 alatti pH érték. Igazából az idő számít nagyon, minél tovább érintkezik a víz a szűrővel, annál több klórmolekula kerül eltávolításra. Amikor a szűr telítődik idegen anyagokkal, cserélni kell.

Hol juthatok hozzá aktív szenes vízszűrőhöz?

Az amerikai Aquasana aktív szenes vízszűrők a legmodernebb technológiát képviselik, elérhető áron. Tekintse meg kínálatunkat itt: Aktív szenes Aquasana víztisztítók
 

2014. 05. 28. 10:26:36
2012. 10. 05. 10:03:16

Elhallgatott igazságok a víztisztítók piacán

Hogyan félemlítenek meg embereket, és veszik rá őket a méregdrága víztisztítók vásárlására?

Mi nem tartjuk korrektnek, hogy egyes kereskedők az ügyfelek félelmére és megtévesztésére építik a víztisztítók eladását.

2012. 10. 05. 08:45:23
2012. 10. 05. 07:47:31
2012. 10. 04. 13:04:52
2012. 10. 04. 11:45:39
2012. 10. 04. 11:17:02
2012. 10. 03. 17:29:04
Szállítás, Garancia

60-90 napos
pénzvisszafizetési garancia

Ingyenes kiszállítás
39.000 Ft felett!

Megbizhatobolt.hu - Webáruház értékelés. Mennyi csillagot érdemel ez a webáruház?
Simple Pay fizetés

 

Like-olj te is!
Vásárlói visszajelzések

Az alábbiakban egy-egy részletet olvashat a vásárlóink által írtakból. Tekintse meg a véleményeket teljes terjedelmükben! Tovább a vásárlói véleményekhez >>


"Víztisztító készülékre azért volt szükségem mert egyszerűen és tömöröen: ihatatlan volt a csapvizünk."

"Először más víztisztító készülékkel próbálkoztunk, de annak üzemeltetése nagyon sokba került. Áramot fogyasztott, és a víz egy része is haszontalanul folyt el."

"Egészségügyi okok vezettek a konyhai víztisztító, illetve a zuhanyszűrő megvásárlásához. Mindkettőt már legalább másfél éve használom, teljes megelégedéssel."

"Az interneten olvastam és néhány ismerősömtől is hallottam az ívóvizünk szennyezettségéről (ennek bárki utánajárhat, hogy mit is iszunk meg naponta)."

 
Kedves Farkas Tamás!
 
"Köszönöm a megkeresést, az Önöktől vásárolt páramentesítővel és légtisztítóval nagyon elégedett vagyok, elérkezett az idő és lehetőség, hogy a víztisztítót is beszerezzem."