Menü

Ozmózis víztisztító a tiszta vízért

Mivel szervezetünk fő alkotóeleme a víz, így szükséges, hogy naponta minimum 2-3 liter folyadékot fogyasszunk A víz semmi mással nem pótolható, nélkülözhetetlen szükséglet az emberi szervezet számára. Épp ezért az sem mindegy, hogy milyen minőségű vizet fogyasztunk. A csapvíz, míg a lakásunkba ér, igen kalandos utat tesz meg. Ahhoz, hogy a víz fogyasztható maradjon, a szolgáltatók vegyszeresen kezelik azt. 

A helyenként rossz állapotú magyar csőhálózatból is nagyon sok, nem kívánt anyag juthat a vizünkbe. A csapvizet épp ezért az emberek zöme nem issza meg, így az ásványvízgyártók boldogan gyártják a különbözőféle ásványvizeket, mert legtöbben azzal pótoljuk a csapvizet, s azt isszuk meg szívesebben.

Csak érdekességként: egy 4 tagú család évente 100 és 200 ezer ft között költ ásványvízre. A víztisztító berendezésekkel előállított tiszta víz azonban 4-6 ft-ból kijön literenként, s az előző összeggel szemben, ez csak évi 20 ezer ft. A wikipédia szerint a fordított ozmózis a természetes ozmózis folyamatának megfordítása nyomás alatt. Az ozmózis jelenség egy oldószernek a természetes áramlása egy félig áteresztő membránon keresztül, egy hígabb oldat irányából a töményebb oldat irányába. A hajtóerő az ozmózisnyomás, mely függvénye az oldószer és az oldott anyag típusának, valamint a koncentrációnak.

Amikor az ozmózisnyomással éppen egyenlő a felépülő hidrosztatikus nyomás, az eredmény az ozmotikus egyensúly, amikor is a membránon keresztüli nettó áramlás nulla. Amennyiben túlnyomást alkalmazunk a töményebb oldat oldalára a természetes ozmózis áramlás iránya megfordul. Az oldószer a töményebb oldat felől a hígabb oldat irányába áramlik. Ez a folyamat a fordított ozmózis. Ezt az elvet követi az ozmózis víztisztító is. Van amelyik csupán az ozmózis elvét használja, van amelyik aktívszén szűrővel kombinált.

Címkék: ozmózis víztisztító

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Ozmózis víztisztító

Keresés