Menü

Ozmózis – természetes folyamattal a tiszta vízért

Sokféle víztisztító módszert ismerünk, az egyik ezek közül a fordított ozmózis által tisztított víz. Először azonban tisztázzuk, hogy mit is jelent az ozmózis, milyen folyamat az ozmózis.

Az ozmózis egy természetes folyamat, amellyel megvalósul a víz és az ásványi anyagok sejtfalon át történő áramlása. A víz áramlását a sejt belsejébe és a sejtek között is az ozmotikus nyomás, vagyis az ozmotikus erőviszonyok határozzák meg. Az ásványi anyagok számára a sejtfal csak félig áteresztő, hiába teljesen áteresztő a víz számára.

Az ozmózis tulajdonképpen az oldott anyagok áramlása a félig áteresztő hártyán. A különböző koncentrációjú vizes oldatokat szét lehet választani ezzel a hártyával. Az ozmózis fordítottan is létrejöhet, tehát lehetséges az, hogy a víz átjut, azonban a hártya, mint egy szűrő viselkedik és kiszűri a nagy molekulájú anyagokat, például a vírusokat és a baktériumokat.

Ezen az elven alapszik az ozmotikus vízszűrő is, tehát az oldott anyagok nem jutnak át a szűrőn, de a víz igen. Így a szervezetbe már csak egy teljesen tiszta víz kerül. Az ozmózis szűréssel kapott víznek különféle előnyei vannak a szervezetre. Az ozmózissal tisztított víz mindig minőséges, tehát a csap meghibásodása esetén is szűrt vizet fogyaszthatunk.

 A tiszta és egészséges vízzel, amely a csapból folyik, elérhető, hogy ne kelljen otthon palackozott vizet tárolni. Az ozmózis képes a vízkövesedést is megállítani.

Sokszor megéri egy nagyobb befektetés, amely hosszú távon pénzügyileg is visszatérül és többé nem kell aggódnia a víz tisztasága miatt.  

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Ozmózis fogalma Tisztavíz

Keresés