Menü

Mit takar pontosan az ozmózis fogalma?

Manapság nincs könnyű dolga annak, aki víztisztító berendezés vásárlása mellett tökéli el magát. Ennek oka az, hogy napjainkban rendkívül széles választék áll a vásárlók rendelkezésére, így ember legyen a talpán az, aki elsőre megtalálja azt a készüléket, amely számára a legelőnyösebb lehet. A széles választék nem véletlen, hiszen a kereslet is igencsak megnőtt az utóbbi évek során, hiszen nagyon sokan rádöbbentek arra, hogy az egészség megőrzésének egyik remek módja az, ha rendszeresen tisztított vizet fogyasztanak. 

Manapság a víztisztító technológiák közül az ozmózis elve alapján működő eszközöket tekinthetjük a leghatékonyabbnak. De mit is jelent pontosan az ozmózis fogalma? Az ozmózis fogalma tulajdonképpen egy oldószer (általában víz) diffúzióját takarja, amely egy félig áteresztő rétegen keresztül megy végbe. Ez a félig áteresztő réteg csupán a meghatározott mérethatár alatti részecskék átáramlását teszi lehetővé, vagyis a nagyobb részecskék diffúzióját megakadályozza. Ennek köszönhetően, a nagyobb részecskék, vagyis a szennyeződések jó része nem tud átáramlani a félig áteresztő rétegen, míg a vízmolekulák zavartalanul áthaladnak rajta.

A fordított ozmózis fogalma alatt azt értjük, amikor a zárt rendszerben nyomást gyakorlunk az oldatra, így az oldószer, vagyis a tiszta víz lép át a félig áteresztő hártyán a hígabb oldat felé, míg a szennyezett, nagyobb koncentrációjú folyadék eltávozik. A fordított ozmózis segítségével történik például a tengervíz sómentesítése is. Az ozmózis elvén történő víztisztítás során lehet a lehető legnagyobb mennyiségben kiszűrni a vízből a szennyeződéseket, így kétségtelen, hogy ez a leghatékonyabb víztisztítási forma napjainkban.

Címkék: ozmózis fogalma

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Ozmózis fogalma

Keresés