Menü

Mik lehetnek a víztisztítók veszélyei?

Mik lehetnek a víztisztítók veszélyei?

Sok gyártó kínálja különböző vízszűrőit a piacon, melyekkel próbálnak bennünket meggyőzni, hogy termékük mellett tegyük le a voksunkat, de vajon miben rejlenek a víztisztítók veszélyei? Alapvető elvárás, hogy a szűrt vízben ne legyen klór és gyógyszermaradvány. A klór önmagában, ellenőrzött körülmények között, közvetlenül nem káros szervezetünkre, mégis problémát okozhat, ha különböző vegyületekkel lép reakcióba. 

Károsíthatja a bélflórát, kiszárítja a bőrt és a hajat, rossz íze és szaga van, mely főzés során is érvényesül. Mennyisége folyamatosan változik a vezetékes vízben, a fordított ozmózis elvén működő készülékek vagy a szénszűrők képesek kiszűrni, de csak akkor, ha azok megfelelő minőségűek. Baktériumok mindig vannak a vizekben, de a mennyiségük nem mindegy. Egy zárt térben, például puffer tartályban, a nem megfelelő fertőtlenítés hiányában, vagy az időben nem cserélt szűrbetétben gyorsan elszaporodhatnak.

Védekezésül sok esetben ezüsttel vonják be a vízszűrőket, de ekkor maga az ezüst oldódhat bele az ivóvízbe. A gyógyszermaradványok között előfordulnak hormonok, fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők összetevői, melyek vizelettel jutnak a csatornába. Mindezek egy nem megfelelően működő vagy túl ritkán cserélt szűrő esetében benne maradnak az ivóvízben.

Éppen ezért alapvető fontosságú, hogy vízszűrőnk független laborok által bevizsgált, engedélyekkel rendelkező készülék legyen, mint például az Aquasana víztisztítók, melyek jó működését az ÁNTSZ is igazolja. És az sem utolsó szempont, hogy valóban tudja-e a készülék azt, amit ígérnek, vagy amit elvárnánk, tőle, illetve információk hiányában nem fizetünk-e túl sokat a jól hangzó funkciókért, melyeket egy olcsóbb vízszűrő esetében is megkaphatnánk?

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Víztisztítók veszélyei

Keresés