Menü

Miért van szükség a háztartásban a vízlágyításra?

Miért van szükség a háztartásban a vízlágyításra?

A háztartásokban naponta többször is előfordul a vízhasználat. Nem csak akkor, amikor kiengedjük a csapból a vizet, például mert iszunk, mosogatunk, főzünk vagy fürdünk, hanem akkor is, amikor különböző gépeket működtetünk. A rendszerben átfolyó víz tele van ásványi anyagokkal, amiknek a jelenléte a szervezetünk egészséges működése szempontjából elengedhetetlen. 

Ugyanakkor a házban alkalmazott elektromos készülékeknek már kevésbé tesznek jót, éppen ezért kell, hogy napirendre kerüljön a vízlágyítás. A vízből kiváló sókat, ásványi anyagokat nemes egyszerűséggel vízkőnek hívjuk, mert gyakran megtapadnak a csövekben, illetve a gépek belsejében, ami rengeteg kellemetlenséget okozhat. Felmerül a kérdés, hogy a vízből miért válnak ki ezek az alkotóelemek, és miért maradnak “hátra”?

Ehhez tudnunk kell, hogy a vízzel együtt szén-dioxid is áramlik a rendszerben, ami nagy szerepet játszik abban, hogy a különböző ásványi anyagokat, például a kálcium- és a magnézium-karbonátokat oldott állapotban tartsa. Azonban különböző fizikai erők, például hőmérsékletnövekedés vagy nyomáscsökkenés hatására a szén-dioxid elillan, és elkezdenek felgyűlni a vízkő lerakódások.

Végső soron ez a magyarázata annak, hogy a vízlágyítás fontosságát nem szabad félvállról venni, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a vízhálózat, a csőrendszer, illetve a háztartásban üzembe helyezett elektromos készülékek védve legyen a vízkőtől és annak negatív következményeitől. Ha eddig kevés figyelmet fordított a vízlágyításra, akkor itt az ideje, hogy a tettek mezejére lépjen!

Keresés