Menü

Mi az, és mire jó az ioncserélt víz?

Mi az, és mire jó az ioncserélt víz?

Magyarország gazdag forrása a jó minőségű vizeknek, ez vitathatatlan. Ám ez a tény nem egyenlő azzal, hogy ezeket a vizeket nem kell kezelni, tisztítani. Az ok egyszerű. Hazánk vizei nagyon kemények, ami miatt nagyon megnő a vízkövesedés esélye, ráadásul a fertőtlenítésnek köszönhetően a szennyeződéseken kívül nagy mennyiségű klór is fellelhető a vizekben. Ezért is van szükség a vizek lágyítására, tisztítására. Az ioncserélt víz teljes mértékig alkalmas a fogyasztásra, jótékony tulajdonságai pozitívan hatnak környezetünkre, egészségünkre. 

A víz lágyítására vízlágyító berendezést, míg tisztítására víztisztító készüléket tudunk alkalmazni. A víztisztítók különböző generációi elérhetőek a piacon, de nagy általánosságban kijelenthető, hogy vagy aktív széntechnológiával, vagy fordított ozmózissal történik meg a szűrés. A vízlágyító a vízkő elleni küzdelemben nyújt hathatós segítséget, a berendezés ugyanis a vizet nem tisztítja, csak a vízkőképződésért felelős Ca, és Mg ionokra hat.

Az ioncserélt víz lényege tehát, hogy a vízlágyító a víz keménységéért felelős Ca, Mg ionokat egész egyszerűen kivonja a vízből egy ioncserélő gyanta segítségével. A gyanta frenetikus ionkivonó tulajdonságát a semleges polisztirol hordozóanyagba ültetett szabad vegyértékkel rendelkező aktív csoportoknak köszönheti. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a gyanta nagy affinitással bír a Ca, Mg irányába.

Így a nátriummal telített ioncserélő műgyanta a vízben lévő Ca, és Mg ionokat nátriumra cseréli. Így keletkezik az ioncserélt víz, mely már nem jelent kockázatot háztartási gépeinkre.

Keresés