Menü

Mennyi az annyi, avagy az ideális folyadékbevitel számokban

Mennyi az annyi, avagy az ideális folyadékbevitel számokban

Az optimális folyadékbevitel naponta 2-3 liter vizet jelent. Sokáig ez a kijelentés kőbe vésett szabályként létezett a köztudatban, amiről mindenki egységesen úgy gondolta: igaz és éppen ezért megingathatatlan. Ehhez képest ma már tudjuk, hogy ez az érték nem teljesen fedi a valóságot, különösen azért nem, mert minden ember más és más. 

Biztos vajon, hogy egy 50 kg-os és egy 100 kg-os ember számára ugyanannyira elegendő a nagykönyvben előírt penitencia? Nem, természetesen nem. Így aztán a régi megállapítás némileg átalakítva úgy hangzik, hogy tíz kilónként fél liter. Azaz a fenti példánál maradva egy ötven kilós embernek naponta 2,5 liter az ideális mennyiség, míg aki 100 kg-val él együtt öt liternél nem jó, ha alább adja.

Ennyit a számokról. De bizonyos, hogy elegendő kizárólag a mennyiségről gondoskodni? Nem. Önmagában az a tény, hogy a napi bevitt folyadékmennyiség stimmel nem elég a sikerhez, azaz a szervezet egészségének megőrzéséhez. Az egyik legfontosabb kérdés ugyanis, hogy milyen minőségű folyadék fogyasztásáról van szó?

Az ásványvizek, tisztított vizek és a hagyományos csapi víz világában jogos és kissé nehezen megfelelhető dilemma, hogy melyik a tudatosan jó választás? Igazság szerint a vezetékes víz ivóvíz, de napjainkban nem vitás, hogy összetételében nem a legmegfelelőbb az emberi szervezet számára.

Az ásványvizek többnyire túltelítettek olyan ásványokkal, amiket nem érdemes túladagolni, azaz azon túl, hogy beszerzés tekintetében sem gazdaságos megoldások, más szempontból sem megfelelőek. De akkor mi marad? A tisztított víz. Ha a napi folyadékbevitel tisztított vízből fedezett, akkor pipát tehet mind a mennyiségi, mind a minőségi kritériumok teljesítése mellé.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Folyadékbevitel

Keresés