Menü

Klórozás és csapvíz

Miért van klór az ivóvizemben?

 

Miért van klór az ivóvizemben?

A klórt az 1900-as évek eleje óta alkalmazzák az ivóvíz fertőtlenítésére, segítségével sikerült szinte teljesen kiküszöbölni a víz okozta betegségeket, és javítani a közegészségügyi állapotokat. Kiválóan elpusztítja a betegségeket okozó baktériumokat, csírákat, olcsó, könnyű irányítani, ellenőrizni a folyamatot. Ezenfelül olyan maradványanyagokat hagy a vízben, amelyek állandóan, később is megvédik a vízműveket a baktériumoktól, csíráktól. Ezért van az, hogy a klór az egyik legjobb fertőtlenítő anyagnak számít - ma is.

Mégis, aki például saját kúttal rendelkezik, az tudja, hogy nem ez az egyetlen hatásos módja a víz fertőtlenítésének. UV-sugárzás, desztilláció, fordított ozmózis, kémiai anyagok (bróm, klór-aminok, jodidok, ózon stb.), mind egy lehetőség. A kiválasztásnál latba esik a költség, a beszerezhetőség, és a helyi víz minősége is.

Miért baj, hogy klór van az ivóvizemben?

Mindenki számára nyilvánvaló probléma a víz ízének, szagának megváltozása, a haj, bőr kiszáradása, és hogy a klóros víztől megváltozik például a kávé, vagy a tea íze. A klórt nem sorolják a rákkeltő anyagok közé, és abban a mennyiségben, ahogy a víztisztításnál használják, nem tekintik veszélyes, vagy káros anyagnak. Úgy is mondhatjuk, hogy a klórral az a baj, hogy nemcsak a vizet fertőtleníti, hanem az emberi szervezetet is, elpusztítja például a hasznos bélflórát.

A klórozást a világ minden országában alkalmazzák, bár az utóbbi időben egyre több helyen próbálnak meg alternatívát találni. A klórral az a gond, hogy vegyületeket képez a vízben található különféle anyagokkal. Ezen anyagok jelenléte és mennyisége a vízben nyilván az adott helyen található vízminőségtől, és vízkezelési módoktól függ, többek között. Ezek között a vegyületek között vannak rákkeltők, és nem rákkeltők is. A klór az emberi szervezetben található vitaminokkal is vegyi reakcióba lép, azok hatását csökkenti, így hiába eszünk elég vitamint, ha azt a másik oldalról csapvízzel "semlegesítjük".

A víz minősége függ az évszaktól, és más tényezőktől is, ritkán fordul elő, hogy egész évben ugyanolyan. (kivéve, ahol régi, elég mély kutak vannak, amelyekre kismértékben hatnak csak a változások). Ha Ön kútból veszi a vizet, valószínűleg senki sem ellenőrzi a minőségét, és a víz minősége folyamatosan változik, anélkül, hogy Ön észrevenné, ellentétben a városi vízzel, amelynek minőségét rendszeresen ellenőrzik, és ennek megfelelően végzik a tisztítást. Itt az a lényeg, hogy a víz minőségét részletes előírások szabályozzák, ezeket kell a vízműnek betartani. A klórozás mennyisége függ a bejövő víz minőségétől, ezt mindig az aktuális vízteszt eredménye dönti el. Legtöbbször azonban csak a minimális mértékét adják meg, a maximumot nem, így előfordulhat, hogy jóval több klór van a vízben a szükségesnél. Nyáron, a gyorsan szaporodó kórokozók miatt erősebben klórozzák a vizet. További probléma, hogy a kórokozók egy idő után rezisztenssé válnak, így a klór mennyiségét növelni kell, a kívánt fertőtlenítő hatás elérése érdekében.

Hogyan távolíthatom el, vagy csökkenthetem a klór mennyiségét az ivóvizemben?

Aktív szenes, vagy fordított ozmózisos rendszerű vízszűrő használatával. Ez utóbb hátránya a magas költség, a bonyolult felépítés, és rendszeres karbantartásigény. Az aktív szenes szűrő használata ezzel szemben olcsó, egyszerű, és hatékony. Közvetlenül a vízcsapra, zuhanyrózsára szerelhető, vagy a nagyobb teljesítményű változatokat a bejövő vízvezetékbe szerelhetjük, ahol egy egész ház ellátását biztosítják tiszta vízzel.
 
A szénszűrő működési elve meglehetősen egyszerű: felszívja a klórt, és más szennyező íz- és illatanyagokat a vízből, káros mellékhatások nélkül. A felszívódás azonnal bekövetkezik, ahogy a víz kapcsolatba kerül a szűrővel. A szén elkezdi vonzani a klór molekulát, és az feltapad a szén felszínére. A szűrés hatásfokát a hőmérséklet, a pH érték, és a szénnel való érintkezés időtartama befolyásolja. A legideálisabb a 7-15 Celsius fok (jellemzően ilyen hőmérsékletű a víz a legtöbb helyen, kivéve ahol termálvíz van), és 7.0 alatti pH érték. Igazából az idő számít nagyon, minél tovább érintkezik a víz a szűrővel, annál több klórmolekula kerül eltávolításra. Amikor a szűrő telítődik idegen anyagokkal, cserélni kell.

Hol juthatok hozzá aktív szenes vízszűrőhöz?

Az amerikai Aquasana aktív szenes vízszűrők a legmodernebb technológiát képviselik, elérhető áron. Tekintse meg kínálatunkat itt: Aktív szenes Aquasana víztisztítók

Tartalomhoz tartozó címkék: Tudástár

Keresés