Menü

Klórozás és csapvíz

Miért van klór az ivóvizemben?

 

Miért van klór az ivóvizemben?

A klórt az 1900-as évek eleje óta alkalmazzák az ivóvíz fertőtlenítésére, segítségével sikerült szinte teljesen kiküszöbölni a víz okozta betegségeket, és javítani a közegészségügyi állapotokat. Kiválóan elpusztítja a betegségeket okozó baktériumokat, csírákat, olcsó, könnyű irányítani, ellenőrizni a folyamatot. Ezenfelül olyan maradványanyagokat hagy a vízben, amelyek állandóan, később is megvédik a vízműveket a baktériumoktól, csíráktól. Ezért van az, hogy a klór az egyik legjobb fertőtlenítő anyagnak számít - ma is.

Mégis, aki például saját kúttal rendelkezik, az tudja, hogy nem ez az egyetlen hatásos módja a víz fertőtlenítésének. UV-sugárzás, desztilláció, fordított ozmózis, kémiai anyagok (bróm, klór-aminok, jodidok, ózon stb.), mind egy lehetőség. A kiválasztásnál latba esik a költség, a beszerezhetőség, és a helyi víz minősége is.

Miért baj, hogy klór van az ivóvizemben?

Mindenki számára nyilvánvaló probléma a víz ízének, szagának megváltozása, a haj, bőr kiszáradása, és hogy a klóros víztől megváltozik például a kávé, vagy a tea íze. A klórt nem sorolják a rákkeltő anyagok közé, és abban a mennyiségben, ahogy a víztisztításnál használják, nem tekintik veszélyes, vagy káros anyagnak. Egyesek azt feltételezik, hogy a klórral az a baj, hogy nemcsak a vizet fertőtleníti, hanem részben az emberi szervezetre is hatással lehet.

A klórozást a világ minden országában alkalmazzák, bár az utóbbi időben egyre több helyen próbálnak meg alternatívát találni. A klórral az a gond, hogy vegyületeket képez a vízben található különféle anyagokkal. Ezen anyagok jelenléte és mennyisége a vízben nyilván az adott helyen található vízminőségtől, és vízkezelési módoktól függ, többek között. Ezek között a vegyületek között lehetnek kockázatosabbak és ártalmatlanabbak is. A klór az emberi szervezetben található vitaminokkal is vegyi reakcióba léphet.

A víz minősége függ az évszaktól, és más tényezőktől is, ritkán fordul elő, hogy egész évben ugyanolyan. (kivéve, ahol régi, elég mély kutak vannak, amelyekre kismértékben hatnak csak a változások). Ha Ön kútból veszi a vizet, valószínűleg senki sem ellenőrzi a minőségét, és a víz minősége folyamatosan változik, anélkül, hogy Ön észrevenné, ellentétben a városi vízzel, amelynek minőségét rendszeresen ellenőrzik, és ennek megfelelően végzik a tisztítást. Itt az a lényeg, hogy a víz minőségét részletes előírások szabályozzák, ezeket kell a vízműnek betartani. A klórozás mennyisége függ a bejövő víz minőségétől, ezt mindig az aktuális vízteszt eredménye dönti el. Legtöbbször azonban csak a minimális mértékét adják meg, a maximumot nem, így előfordulhat, hogy jóval több klór van a vízben a szükségesnél. Nyáron, a gyorsan szaporodó kórokozók miatt erősebben klórozzák a vizet.

Hogyan távolíthatom el, vagy csökkenthetem a klór mennyiségét az ivóvizemben?

Aktív szenes, vagy fordított ozmózisos rendszerű vízszűrő használatával. Ez utóbb hátránya a magas költség, a bonyolult felépítés, és rendszeres karbantartásigény. Az aktív szenes szűrő használata ezzel szemben olcsó, egyszerű, és hatékony. Közvetlenül a vízcsapra, zuhanyrózsára szerelhető, vagy a nagyobb teljesítményű változatokat a bejövő vízvezetékbe szerelhetjük, ahol egy egész ház ellátását biztosítják tiszta vízzel.
 
A szénszűrő működési elve meglehetősen egyszerű: felszívja a klórt, és más szennyező íz- és illatanyagokat a vízből. A felszívódás azonnal bekövetkezik, ahogy a víz kapcsolatba kerül a szűrővel. A szén elkezdi vonzani a klór molekulát, és az feltapad a szén felszínére. A szűrés hatásfokát a hőmérséklet, a pH érték, és a szénnel való érintkezés időtartama befolyásolja. A legideálisabb a 7-15 Celsius fok (jellemzően ilyen hőmérsékletű a víz a legtöbb helyen, kivéve ahol termálvíz van), és 7.0 alatti pH érték. Igazából az idő számít nagyon, minél tovább érintkezik a víz a szűrővel, annál több klórmolekula kerül eltávolításra. Amikor a szűrő telítődik idegen anyagokkal, cserélni kell. Nagyon fontos az is, hogy a megadott hónapokat semmiképp ne lépjük át, még akkor sem, ha nagyon kevés vizet használtunk el.

Hol juthatok hozzá aktív szenes vízszűrőhöz?

Az amerikai Aquasana aktív szenes vízszűrők az egyik legmodernebb technológiát képviselik, elérhető áron. Tekintse meg kínálatunkat itt: Aktív szenes Aquasana víztisztítók

Tartalomhoz tartozó címkék: Tudástár

Keresés