Menü

Ipari víztisztítás – amit a laikusnak is érdemes tudni

A vízkezelési és víztisztítási módok közül a vízlágyítás az egyik legelterjedtebb ipari víztisztítás mód hazánkban. Sokan nem tudják azonban, hogy miért is van tulajdonképpen az ipari víztisztítás miért is ennyire szükséges és lényeges.

A válasz a vizeink minőségében rejlik. Mivel az ivóvíz, amelyet Magyarországon fogyasztunk felszín alatti. A felszín alatti víz azt jelenti, hogy kőzeteken keresztül szivárog át, hogy végül a csapba folyjon, ezekből pedig sok kálcium és magnézium oldódik a vízbe. Logikusan gondolkodva azt hinnénk, hogy ez jót jelent, de nem. Ez okozza ugyanis a víz keménységét, amely sok helyütt vízkövet okoz, amely rombolja a berendezések minőségét és ha még ilyen csapvizet is fogyasztunk, akkor egészségünkre is káros hatással van.

Az otthoni víztisztító és az ipari víztisztítás között elsősorban méretbeli különbség van, hiszen az ipari víztisztítás is pontosan ugyanarról szól, mint az otthoni víztisztítás. Különféle okai lehetnek annak, hogy miért kell a vizet lágyítani, hogy miért van szükség az ipari víztisztítás munkálataira. Általában, amikor kútfúrás történik és a vízanalitika megmutatja a víz keménységi fokát, akkor az ügyfelek kérik a vízlágyítást. De megtörténhet, hogy valamilyen előírás miatt szükséges elvégezni az ipari víztisztítás folyamatát.

Fontos tudni, hogy többféle ipari víztisztítás létezik, ezek közül legismertebb és a legtöbb helyütt alkalmazott technika a vízlágyítás, amely szintén sokféle lehet. Létezik az ioncserélő vízlágyítás, a vegyszeres, az elektromos és a mágneses lerakódásgátló. Mielőtt ipari víztisztítás következik be, érdemes megtudni a víz térfogatát, a mennyiségét, a vízlágyító regenerálódása közti szükséges időt, illetve a víz keménységét.
Fontos, hogy megfelelő minősége legyen a víznek, hiszen az életben maradáshoz nélkülözhetetlen dologról van szó.  

 

Keresés