Ioncserélt víz
A kérdés, ami időről-időre felbukkan, a dilemma, ami sokakat eltántorít a víztisztítástól: az ioncserélt víz iható? A válasz egyébként egy egyszerű: természetesen, de kifejtjük bővebben is a feleletet. Ám előbb megpróbálunk rávilágítani arra, hogy miként születhetett meg ez a kétség, ebben a víztiszta témában.
Manapság nagyon sokszor felmerül az égető kérdés, hogy tulajdonképpen miben is különbözik a desztillált víz az ioncserélt víztől? A bizonytalanság legfőképpen abból fakad, hogy sokan azt gondolják, hogy ez a két fogalom egy és ugyanaz. Ez azonban óriási tévedés, hiszen két különböző dologról van szó.
Az ioncserélt víz előállítása nem túlságosan bonyolult folyamat, pontosabban, ha biokémiai mikroszkóp alá kívánja tenni a különböző fázisokat, akkor természetesen nem beszélhetünk pofonegyszerű eljárásról, ám kizárólag a gyakorlatiasság kérdését szemlélve ma már ez ténylegesen nem okozhat problémát. Hogy ez a fajta fejlődés minek köszönhető? Elsősorban a technológia döbbenetes mértékű fejlődésének, vagyis a különböző innovációk térnyerésének.
Az ioncserélt víz fogyasztása sokak számára a tiltott kategóriába tartozik. A köztudatban ugyanis elterjedt egy félreértésen alapuló, téves nézet, miszerint az ioncserélésen átesett víz teljesen értéktelen, vagyis nem tartalmaz a szervezet számára hasznos anyagokat. A probléma gyökere ott van, hogy a fenti elképzelés egy fogalombeli keveredésen alapszik: az ioncserélt víz ugyanis nem egyenlő a desztilláláson átesett, valóban ionmentes alternatívával.
Ha nyomon követi a szakmai anyagokat az internetesportálokon, vagy olvasgatja a témához erősen kapcsolódó fórumokat, akkor egy, folyamatosan előbukkanó, visszatérő kérdéssel biztosan találkozott már. Az ioncserélt víz iható? Megszámolni sem lehet, hányszor kerül terítékre ez a probléma. Az egész ügy valahol ott kezdődik, hogy a laikusok egy része összekeveri egymással a desztillált vizet, az ioncserélt alternatívával. Abban a pillanatban, hogy a fogalmak összekuszálódnak, teljes zavar jön létre.
Számtalanszor találkozni azzal a kérdéssel, hogy az ioncserélt víz iható-e. A probléma gyökere onnan ered, hogy sokan összetévesztik, összekeverik a desztillált, és az ioncserélt vizet. A kettő nem ugyanaz, és nem ugyanazon tulajdonságok jellemzik őket. Előbbit desztillációs folyamatok során érik el, melyeknek a végén egy ionmentes vizet kapnak, melynek az ásványianyag tartalma jóval kevesebb, mint az ivóvíznek.
Magyarország gazdag forrása a jó minőségű vizeknek, ez vitathatatlan. Ám ez a tény nem egyenlő azzal, hogy ezeket a vizeket nem kell kezelni, tisztítani. Az ok egyszerű. Hazánk vizei nagyon kemények, ami miatt nagyon megnő a vízkövesedés esélye, ráadásul a fertőtlenítésnek köszönhetően a szennyeződéseken kívül nagy mennyiségű klór is fellelhető a vizekben. Ezért is van szükség a vizek lágyítására, tisztítására. Az ioncserélt víz teljes mértékig alkalmas a fogyasztásra, jótékony tulajdonságai pozitívan hatnak környezetünkre, egészségünkre.