Menü

Hogyan történik a kútvíz tisztítása?

Hogyan történik a kútvíz tisztítása?

Ha a tiszta ivóvíz előállítása a cél, akkor többféle megoldásban gondolkodhatunk. Sokan vannak, akik a vízhez való hozzáférés tekintetében is takarékosan gondolkodnak, ezért a saját kút fúrását részesítik előnyben. 

Míg a hagyományos vízrendszerek esetében a klórtól és annak származékaitól például vízszűrő kancsóval vagy csapra szerelhető víztisztítóval szabadulhatunk meg a legkönnyebben, addig a kútvíz tisztítása esetében más szennyeződésekkel is számolnunk kell. Mivel a kútból származó vizet sokan nem csak öntözésre használják, hanem a háztartás vízigényét is igyekeznek így megoldani, ezért kiemelt jelentőséggel bír a kútvíz tisztítása.

A rendszer profi tervezése mellett biztosan nem mehetünk el, hiszen ezen múlik, hogy mennyire tiszta víz folyik végül a csapból. Saját kút esetében tehát nagyon fontos, hogy a megfelelő szakemberekkel bevizsgáltassuk a víz minőségét. Ennek köszönhetően pontos képet kaphatunk arról, hogy milyen anyagok találhatóak meg abban, s így melyektől kell megszabadulnunk.

A kémiai és bakterológiai vizsgálatok alapján fény derülhet arra, hogy mennyi ammónia, nitrit, arzén, mangán, milyen baktériumok találhatóak meg a vízben. Mivel ezek oldott állapotban vannak jelen, ezért a kútvíz szűrése kapcsán is erre a jellemzőre célszerű a hangsúlyt helyezni.

A speciális aktív szenes, arzént kiszűrő, vízlágyító, vas- és mangán eltávolítását célzó rendszerek a profi kezek számára egyszerűen beüzemelhetőek, majd a vonatkozó teszterekkel folyamatosan mérhető a kútvíz minősége. Mindez egészen addig történik, ameddig biztonsággal kimondható, hogy az aktuálisan használt szűrőberendezések minden szempontból biztonságosan fogyasztható és felhasználható vizet hoznak létre.

Nagyon fontos, hogy miután beüzemelték a kútvíz-tisztítót, folyamatosan ellenőrizzék a víz minőségét, mert az változhat, sőt el is baktériumosodhatnak akár a szűrők is. Megfelelő időnkként cserére, karbantartásra, fertőtlenítésre lehet szükség.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Kútvíz szűrés

Keresés