Menü

Víztisztítók és a baktériumok? - Pseudomonas aeuginosa, E coli, Escherichia coli, Legionella, stb.

Hasznos információk a víztisztítókról és a baktériumokról

Az a célunk, hogy ezekkel az információkkal nagyobb tudatossággal, az egészségüket még inkább támogató módon használják az emberek a vízszűrő készülékeiket és elkerüljék az esetleges betegségeket. Ehhez azonban érdemes tisztában lenni néhány információval. Annak érdekében, hogy teljesebb képet kapjunk, első körben néhány, akár betegséget is okozni képes kockázatra hívjuk fel a figyelmüket, majd abban is segítünk, hogyan tudják a víztisztítókat még az eddigieknél is egészségesebben használni és hogyan válhatnak ezek még inkább a felhasználók javára. Kérjük, tartsák szem előtt, hogy a víztisztítóknak rengeteg pozitív tulajdonsága van, már önmagában az is óriási előny, hogy kiszűrik a klórt és a klórszármazékokat, a többiről nem is beszélve. Attól, hogy mi most itt kockázatokról és esetleges betegségekről is beszélünk, kérjék ne veszítsék szem elől a rengeteg előnyét a készülékeknek, melyeket a termékleírásoknál is részletezünk. Az alábbi információk igaz, hogy baktériumokról szólnak, de pont azt mutatjuk be, hogyan lehet ezt a kérdést jól kezelni. Azt gondoljuk, hogy a legtöbb terméknek vannak előnyei és kockázatai és akkor tudjuk kihozni belőlük a maximumot, ha minél jobban ismerjük ezeket.

A víztisztítók finom és klórmentes, szűrt vizet szolgáltatnak, de pont a klór eltávolításának a természetes velejárója, hogy baktériumok szaporodhatnak bennük. Ennek az elsődleges helye a szűrőbetét.

Alapvetően 2 típusú baktériumot különböztetünk meg a víztisztítókban:

      1.) Kórokozó baktériumokat (ritka eset)

      2.) Ártalmatlan, de esetenként nitritet termelő baktériumokat

1.) Ha véletlenül nem kívánt fajták (kórokozónak nevezett típusok) kerültek a készülékbe, akár a vízhálózatból, akár a szűrőcsere alkalmával, és elszaporodtak, egészséges immunrendszerű embernél kicsi az esélye annak, hogy ettől valakinek komolyabb baja legyen. Mégis érdemes tudni erről a ritka kockázatról, főleg, ha erre valakinek érzékenyen reagálna a szervezete. Ebben az esetben nem csak a szűrőbetétet, hanem az egész készüléket mindenestől le kell cserélni! A teljesség igénye nélkül említünk pár ilyen baktériumtípust: Pseudomonas aeuginosa, E coli, Escherichia coli, Legionella, stb. Igény esetén be lehet vizsgáltatni a készülékeket. Az egyik forrása ezeknek a baktériumoknak maga a vízhálózat lehet, de mi magunk is vihetünk a készülékbe kórokozó baktériumokat, ha nem figyelünk néhány szempontra: Lentebb, a kiegészítésben írunk arról, hogy mit érdemes feltétlenül elkerülni, hogy csökkentsük ezt a kockázatot.

2.) A szűrőbetétekben az egyéb ártalmatlan baktériumok szaporodása viszont természetes jelenség, de ha mi magunk nem viszünk be kórokozó fajtákat pl. a szűrőcsere alkalmával, akkor ritka eset, hogy magából a fertőtlenített vízhálózatból kórokozó baktériumok is felbukkanhatnak, de az egyéb, ártalmatlan baktérium típusok szaporodása szinte elkerülhetetlen a szűrőbetétekben. Általában olyan baktériumokról van szó, melyek egyszerűen keresztüláramolnak a szervezeten és észre sem vesszük őket, egyszerűen az életünk ártalmatlan velejárói, életünk természetes részét képezik. Egyes esetekben előfordulhat, hogy a baktériumok valamennyi nitritet is képezhetnek.

Néhány további támogató információ a felhasználást illetően:

Ha kifolyatjuk a pangó vizet, akkor a legtöbb esetben jelentősen csökkenthetjük a baktériumok számát.

 • Először is magából a vezetékes hálózatból is érdemes lehet kiengedni a pangó vizet, mielőtt azt ráfolyatjuk a víztisztítóra.
   
 • A víztisztítóból is minden nap érdemes az első fogyasztás előtt a pangó vizet kifolyatni - kb. 0,8 liter egyszűrős Aquasana berendezés esetén és 1,5 liter három szűrős víztisztító esetén, de arra is ügyeljen, hogy ne lépje túl se a literben megadott kapacitást, se a hónapokat a szűrőcserét illetően. Ha csak kevés vizet használt fel, akkor is cserélni kell a szűrőket a megadott hónapok lejártakor.
   
 • Ha 2-3 napig nem használja a berendezést, akkor fogyasztás előtt érdemes 2-3 liter vizet kifolyatni. Hosszabb üzemszünet esetén ennél többet.

Kiegészítés:

Amit biztosan tudunk, hogy mit érdemes elkerülni:

Érdekes módon egy másik kockázatot az jelenthet, ha a szűrőcsere alkalmával valaki nem tökéletesen steril tisztítóeszközökkel, mint mosogatószivacsok, kefék stb, vagy akár a kezével belenyúl a készülékbe. (Sterilnek csak az az eszköz, vagy gumikesztyű mondható, aminek a csomagolására ez rá van írva. És a gumikesztyű sterilitásának megőrzéséhez azt szakszerűen kell felvenni és használni is.). A nem steril eszközökön rengeteg baktérium lehet, akár kórokozók is, melyek aztán bekerülhetnek a szűrőbetétekbe is és tovább szaporodhatnak. Ezt mindenképp el kell kerülni! Ha ez már megtörtént, ebben az esetben megfontolandó az egész készülék cseréje, és be is lehet vizsgáltatni a vizet.
Valószínű sokkal kisebb mennyiségben, de az új, viszont nem steril eszközökön is előfordulhatnak különböző baktériumok. Kérjük, olvassa végig az írást a lap aljáig a további információk és kérdések érdekében!

Mire figyeljünk szűrőcserénél?

Szűrőcsere alkalmával pedig érdemes a szűrő kartondobozát felbontani, (benne található a használati utasítást is) de a műanyag fóliát csak akkor kinyitni, amikor már be szeretnénk helyezni az új szűrőbetéteket a készülékbe. Érdemes lehet előzetesen alaposan megmosott kézre steril gumikesztyűt is felvenni, amivel előtte nem fogtunk meg semmit. (Sterilnek csak az az eszköz, vagy gumikesztyű mondható, aminek a csomagolására ez rá van írva. És a gumikesztyű sterilitásának megőrzéséhez azt szakszerűen kell felvenni és használni is.) Ezzel elkerülhetjük, hogy a kibontott új szűrőbetéteket összefogdossuk, vagy mindenféle felületekre rakjuk, mielőtt a helyükre tesszük őket. Ezzel, ha kizárni nem is tudjuk, de csökkenthetjük a baktériumok bevitelének az esélyét.

Kérdések, amiket nem tudunk megválaszolni, de egy részére vizsgáljuk a válaszokat

Nem tudunk felelősséget vállalni abban a kérdésben, hogy érdemes-e tisztítani a víztisztító készülékeink belsejét, és, ha igen, akkor hogyan. Jelenleg a gyártónk, az Aquasana csak az RO berendezések tartályának a fertőtlenítéséről nyilatkozik és azt írja elő. A fordított ozmózisos víztisztítók tartályának vegyszeres fertőtlenítését a legtöbb gyártó megköveteli!

A többi berendezésünk tisztításával kapcsolatban viszont az alábbi kérdések merülnek fel:

 • Vajon hasznos akár eszközökkel, akár vegyszerekkel fellazítani a látható és láthatatlan szennyeződéseket és mekkora részük távolítható el? Az egész, vagy maradnak láthatatlan letapadások (biofilm) a felületeken? Ha maradnak, akkor ezekből vajon később több mikroorganizmus oldódik be a fellazítás után a szűrőbetétbe, vagy kevesebb? Ha marad baktérium a felületen az vajon ellenállóbb lesz-e a szerek hatására, és ha igen ez jelent-e bármi hátrányt, vagy előnyösebb foglalkozni vele? Vajon az az előnyösebb, ha foglalkozunk a lerakódásokkal, vagy ha nem és, ha igen milyen módon?
 • Ha belenyúlunk a készülékbe különböző eszközökkel, akkor maguk az eszközök, vagy, ha olyan jellegű a szennyeződés, akkor azok mozgatása felkarcolja-e a készülékek belsejét akár szemmel nem látható módon, vagy sem? Ha igen, akkor az, nagyobb kockázatot jelent-e a későbbi szennyeződések lerakódása szempontjából, vagy ez jelentéktelen? (Ehhez számos mikroszkópos vizsgálatra lenne szükség, melyre jelenleg nics lehetőségünk. Kérjük, később látogasson vissza erre az oldalra az esetleges újabb információkért!)
 • Hogyan bírják az egyes alkatrészek a különböző vegyszereket, azoknak milyen hatása van a lerakódásokra, biofilmre? Ha nem távolítják teljesen azokat, akkor a fellazítás után több mikroorganizmus oldódik a vízbe, vagy kevesebb?
 • Károsodnak az alkatrészek a különböző vegyszerektől, vagy sem? Keletkeznek-e olyan, akár szemmel nem látható sérülések a vegyszerektől, ahová később több baktérium rakódhat le, vagy nem?  (Ehhez is számos mikroszkópos vizsgálatra lenne szükség, melyre jelenleg nics lehetőségünk. Kérjük, később látogasson vissza erre az oldalra az esetleges újabb információkért!)

Ha valaki eszközhasználat mellett dönt, akkor azt kizárólag steril eszközökkel és steril gumikesztyűben érdemes végezni. (Sterilnek csak az az eszköz, vagy gumikesztyű mondható, aminek a csomagolására ez rá van írva. És a gumikesztyű sterilitásának megőrzéséhez azt szakszerűen kell felvenni és használni is.).

Könnyen lehet, hogy az egésznek nincs ekkora jelentősége, amennyit mi ezzel foglalkozunk, mindenesetre az egyes alkatrészeket érdemes időnként újra cserélni. A webshopunkban, az alkatrészek menüpontban vásárolhat a víztisztítókhoz új szűrőházat, váltószelepet, csapokat, csöveket, stb. Ha esetleg felmerül a kórokozó baktériumok jelenléte, akkor az egész készüléket le kell cserélni. Amennyiben figyelembe veszik az információinkat és betartják a javaslatainkat és nincs kórokozó baktérium a víztisztítóban, akkor kiváló minőségű, első osztályú víz nyerhető a készülékeinkből.

Természetesen az itt leírtak csak az Aquasana készülékekre vonatkoznak. Más márkájú berendezések esetén a forgalmazók lehet, hogy konkrétabb információkkal tudnak szolgálni a saját termékeikre vonatkozóan. A kérdéseink és a javaslataink nem általánosíthatóak más víztisztítókra, mert azok más-más felépítésűek és más-más anyagból lehetnek.

Ha vannak is olyan dolgok melyekre nem tudjuk a válaszokat, annak örülünk, hogy, a többi, fentebbi témában tudtunk hasznos információkkal szolgálni. Azok betartása még hasznosabbá teszi a víztisztítókat!

Összefoglalva:

A víztisztítóknak az a rendeltetése, hogy megszabadítsák az ivóvizet számtalan nem kívánt anyagtól és, hogy támogassák az Önök egészségét. Ebben szeretnénk Önöket segíteni azáltal is, hogy a téma több oldaláról is beszéltünk. Adtunk hasznos tanácsokat a felhasználást illetően is. Leírtuk, hogy mit érdemes feltétlen elkerülni és arról is beszéltünk, hogy mi az amit még vizsgálunk.

A célunk tehát az, hogy az információkkal hozzájáruljunk, hogy még az eddigieknél is több előnyét élvezzék a víztisztító készülékeknek. Több, mint 12 éves rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, bízunk benne, hogy víztisztítóinkkal továbbra is elégedettek mind a régi, mind az új ügyfeleink.

Örömmel vennénk, ha megosztanánk velünk a gondolataikat ezekkel a témákkal és a víztisztítókkal kapcsolatos tapasztalataikkal általában.

Érdemes lehet később újra ellátogatni erre az oldalra, mert ha kapunk támogatást mikorszkópos vizsgálatokban, akkor esetleg további információkkal szolgálhatunk. Utoljára szerkesztve: 2021. ápr. 26.

Kérdések esetén keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségeken:

Farkas Tamás

tamas@lupovita.hu

0630/989-3240

A víztisztítóinkról pedig ide kattintva olvashat többet. Kérjük, tekintse meg berendezéseinket: Amerikai víztisztítók elérhető áron

 

KulcsszavakPseudomonas aeuginosa, E coli, Escherichia coli, Legionella, stb.

Keresés