Menü

Gyógyszermaradványok a csapvízben

Gyógyszermaradványok a csapvízben

Az uniós szabványok megkövetelik mindenkitől, így hazánktól is, hogy az iparban, vagy a háztartásokban keletkezett szennyvizet csak tisztítás után engedjék bele a csatornába, ahonnan az a természetes vizekbe: talajvíz, tavak, folyók kerül, amelyek azután az ivóvíz forrásául szolgálnak.

Gyógyszermaradványok a csapvízben

Az emberek vizeletével gyógyszer hatóanyagok kerülnek a vizekbeAz uniós szabványok megkövetelik mindenkitől, így hazánktól is, hogy az iparban, vagy a háztartásokban keletkezett szennyvizet csak tisztítás után engedjék bele a csatornába, ahonnan az a természetes vizekbe: talajvíz, tavak, folyók kerül, amelyek azután az ivóvíz forrásául szolgálnak.

A gond az, hogy a gyáriparban, mezőgazdaságban, háztartásokban (gondoljunk pl. a növényvédőszerekre, gyógyszeriparra, festékgyártásra, tisztítószerekre stb.) annyira sokféle vegyi anyagot használunk, hogy azok összetevőit (több tízezer anyagról beszélünk) egyszerűen lehetetlen külön-külön szűrni. Vagy azért mert drága, vagy azért mert olyan kis mennyiségben van jelen, hogy bonyolult a technológia.

Felhalmozódva, évek alatt azonban a kis mennyiségben jelen levő anyagok is veszélyes koncentrációt érhetnek el. Az elmúlt években Magyarországon nem is álltak rendelkezésre azok az érzékeny műszerek, amelyekkel a kis koncentrációjú anyagok mérhetőek, csak mostanában történt ezen a téren javulás.

Milyen gyógyszermaradványok fordulhatnak elő a természetes vizekben, és hogyan kerülnek oda?

Például a novamidazofen, az Algopyrin hatóanyaga, amelyből csak Budapesten évi 20 tonna kerül a vizekbe. Aztán a különféle fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők maradványai, valamint a fogamzásgátlókból származó női nemi hormonok. Ezek a gyógyszert szedő emberek vizeletén keresztül jutnak a szennyvízbe, majd az elégtelen tisztítás miatt a tavakba, folyókba, felszín alatti vizekbe.

Hogyan szűrhetjük ki a gyógyszermaradványokat a csapvízből?

Mivel a szennyvíztelepeken alkalmazható technológiák (pl. ózon, hidrogén-peroxid kezelés, UV-besugárzás stb.) még laboratóriumi fázisban vannak, legjobb, ha mi magunk, a fogyasztó teszünk valamit. Az Aquasana aktív szenes víztisztítók megbízhatóan kiszűrik a csapvízből a gyógyszerek, vegyi anyagok maradványait. Érdekli a víztisztító? További segítségre van szüksége? Keresse munkatársainkat a honlapon található elérhetőségeken?

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Tudástár

Keresés