Menü

A víztisztító tartály és a vízhálózati nyomás kapcsolata

2021. 04. 14. 10:31:00
A víztisztító tartály és a vízhálózati nyomás kapcsolata

A fordított ozmózisos technológiával működő víztisztító készülékek esetében a tisztított víz minősége nagyban függ a víztisztító tartály és a vízhálózati nyomás kapcsolatától.

Egyre több háztartásban döntenek a víztisztító készülék használata mellett, megspórolva így a felesleges hulladéktermelést és a műanyag ásványvizes palackok cipelését. A vezetékes víz otthoni tisztítására mind az aktív szénszűrővel, mind az ozmózis membránnal ellátott víztisztító készülék jó választás lehet.

Szerencsére széles a választék minőségi víztisztítók, vízszűrők tekintetében, és az online áruházaknak köszönhetően otthona kényelmében is beszerezheti a vágyott készüléket.

Mai cikkünkben a fordított ozmózisos víztisztítási technológiát tanulmányozzuk közelebbről, bemutatva, hogy mi a szerepe a víztisztító tartályba beérkező nyomásnak a tiszta víz minősége és mennyisége szempontjából.

Amit a fordított ozmózisos technológiáról tudni érdemes

A fordított ozmózis technológiáját elsősorban az ivóvíztisztításban használják. Lényege, hogy egy zárt rendszerben egy félig áteresztő rétegen préselik át a vizet nyomás alatt, és ez az ozmózis membrán szűri meg a vizet. Ezáltal érvényesül a fordított ozmózis erőteljes tisztító hatása. 

Az ozmózis membrán olyan, mintha egy nagyon piciny lyukakat tartalmazó szita fel lenne tekercselve egy csőre. Ennek a membránnak a rései mindössze 0,0001 mikron átmérőjűek, így azokon keresztül szinte kizárólag a vízmolekulák tudnak átjutni, a különböző fizikai, kémiai szennyezőanyagok megakadnak rajta.

 Az ivóvíz tisztítóknál a nyomást a vízvezeték rendszerben uralkodó víznyomás biztosítja. A tisztított víz minősége szempontjából tehát lényeges a vízhálózati nyomás.

A víztisztító tartály és a vízhálózati nyomás kapcsolata

Az ozmózisos víztisztítók tartálya átlagosan 10-12 liter víz tárolására képes. Ez bőven elegendő a napi tiszta ivóvízmennyiség biztosítására. Nem mindegy azonban a vízhálózat nyomása, hiszen az nagyban befolyásolja a vízminőséget és -mennyiséget.

Az ozmózisos rendszereknek van egy minimális víznyomásigényük, ami jellemzően 3,2-3,5 bar. 

Amennyiben azonban nincs meg az optimális víznyomás, az több problémát is okozhat, így például ronthatja a tisztított víz minőségét, de akár az is előfordulhat, hogy nem tud a készülék megfelelő mennyiségű tisztított vizet előállítani, mivel a megfelelő víznyomás hiánya miatt az ozmózis membrán nem tud dolgozni.

Az ozmózisos készülék a tisztított víz előállításakor hulladékvizet is termel, amely a mosogató szifonján át folyik el. Nem megfelelő nyomás esetén a tisztított víz/hulladék vízaránya romlik, ami a fenntartási költségeket is növeli, hiszen több vizet használ el a készülék a tiszta víz előállításához.

Látható tehát, hogy a szűrési és öblítési folyamat optimális és fenntartható működéséhez a megfelelő víznyomás elengedhetetlen.

Aquasana fordított ozmózisos víztisztító

Az Aquasana fordított ozmózisos víztisztító készülék kiváló hatékonysággal távolítja el a szennyeződéseket a csapvízből.

 A fordított ozmózis és a Claryum® filtertechnológiának köszönhetően az ólom és az azbeszt 99%-át, a klór és az arzén 97%-át, a fluorid és a higany 95%-át távolítja el a csapvízből. A remineralizáció segítségével ugyanakkor visszatölti az egészséges ásványi anyagokat a vízbe. Ön így egyszerre fogyaszthat nem csak tiszta, de egészséges ivóvizet.

 Amennyiben szakszerű segítségre van szüksége, további kérdése lenne, várjuk szíves megkeresését elérhetőségeinken.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Fordított ozmózisos víztisztító

Keresés