Menü

Fordított ozmózis, vagy aktív szén?

Milyen fajta víztisztítót válasszak?

A fenti kérdés gyakran felmerül abban, aki víztisztítót keres? Úgy látszik teljes a káosz a piacon. Mindenki a saját víztisztító berendezését ígéri a legjobbnak.

A csapvíz, a flakonos ásványvíz, a fordított ozmózisos, vagy a minőségi aktív szénnel szűrt víz? Melyik a legjobb, és miért?

Fontos azonban tanulmányozni, hogy melyik víztisztító állítja elő az igazán egészséges, jó minőségű vizet. A minőségi, házi víztisztítás mérhetően jobb vízzel lát el minket, mint a klóros csapvíz, vagy a legtöbb palackos ásványvíz. És ezt töredék áron!

Ne a marketingnek, hanem csak a víztisztítók adatainak higgyünk!

Melyik fajta vízszűrő készüléket válasszuk? Egyszerűen éljünk az összehasonlítás módszerével: milyen a víztisztító készülék teljesítménye egy másikhoz képest? A vízszűrő rendszer részletes teljesítményéről könnyen meggyőződhetünk, ha átolvassuk a teszteredményeket, amelyek felsorolják azokat a szennyeződéseket, amelyeket eltávolít, vagy csökkent az otthoni víztisztító berendezés. 

Jobb esetben ezek az információk elérhetők a vízszűrő gyártók vagy a vízszűrő készüléket forgalmazók honlapján. Számos gyártó azonban nem teszi elérhetővé ezeket a dokumentumokat, mert tartanak az összehasonlítástól, és így a piacvesztéstől.

Az otthoni vízszűrők összehasonlításakor – szennyeződés mértékének csökkentése, fenntartási költségek, beszerzési költségek– könnyű meghatározni, melyik az a víztisztító berendezés, ami az Ön igényeinek legjobban megfelel.

Fontos tehát, hogy áttekintsük a különböző vízszűrő berendezések előnyeit és hátrányait, vagy technológiáját.

Fordított ozmózis, (reverse ozmózis) víztisztítók

A fordított ozmózis egyik tulajdonsága, hogy kivonja a vízből az ásványi anyagokat is (kalcium, magnézium, stb), melyek szervezetünk számára nélkülözhetetlenek. Ugyanakkor ma már a legtöbb gyártó egy patron segítségével visszapótolja az eltávolított ásványi anyagokat. Az ára egy jó minőségű fordított ozmózis víztisztítónak igen magas. Általában magas üzemeltetési költsége is van, és nagyon lassú az átfolyási sebessége.

Ma már a legtöbb vezető vízszűrő gyártó nem ajánlja az ásványi anyagok kivonásával járó vízszűrő technológiákat. Még ma is folyamatos viták folynak arról, hogy az ásványtalanított víz, vagy a szűrt, ásványi anyagokban gazdag víz az egészségesebb. Ezért ma már a legtöbb gyártó egy patron segítségével visszapótolja az eltávolított ásványi anyagokat.

"Habár léteznek olyan tanulmányok, melyek mindkét oldalnak igazat adnak, a vízminőség és az egészség speciális, 15 éven át tartó tanulmányozása után úgy gondoljuk, hogy a természetes ásványi anyagokban gazdag víz – az ásványi anyagoktól mentes vízzel szemben – jobb közérzetet biztosít." (aquasana.com)

Józan ésszel gondolkodva így beszélhetünk: Sehol a Földön nem találunk ásványi anyagtól mentes vizet. A természetben minden friss vízben találunk némi természetes ásványi anyag maradványt. Például kalciumot, magnéziumot és káliumot, amelyek fontosak az emberi szervezet számára. Mivel a természet ezt így alakította, nem valószínű, hogy az emberi szervezet úgy fejlődött volna, hogy ne legyen szüksége ezekre az ásványi anyagokra. Szerintünk szükségünk van erre, ezért az Aquasana házi vízszűrő rendszer a vízben hagyja az ásványi sókat.

Utánajárhatunk, hogy sok hiteles tanulmány, és könyv is ír arról, mennyire veszélyes következménye lehet az ásványi anyagoktól mentes víz huzamosabb ideig történő fogyasztásának.

Dr. Zolton Rona szerint, minél több desztillált vizet fogyasztunk el, annál valószínűbb az ásványianyag-hiányos állapot kialakulása. Dr. Paavo Airola, rákkutató és a „Hogy érezzük jól magunkat”, „A rák kialakulásának okai, a megelőzés és gyógyítás” című publikációk írójának véleménye is szinte ugyanez. Sokévi kutatást követően a Világ Egészségügyi Szervezete (WHO) is arra a megállapításra jutott, hogy az ivóvíznek tartalmaznia kell alapvető ásványi anyagokat.

Egyes fordított ozmózisos berendezések a csapvíznél enyhén savasabb kémhatású vizet állítanak elő.

A fordított ozmózist és a desztillálást több mint 40 éve fedezték fel a nyomda- és a fotóipar számára, mert ezek a tevékenységek ásványianyag-mentes vizet igényeltek. Ugyanakkor a fordított ozmózisos víztisztítás nem túl hatékony módszer a szintetikus kémiai anyagok eltávolítására. A fordított ozmózis víztisztító berendezés a molekulaméret elvén távolítja el az anyagokat. Valójában a legtöbb szintetikus kémiai anyag molekulája kisebb, mint a vízé, ezért hatékonyan nem távolítható ezzel a módszerrel.

A fordított ozmózisos víztisztítók általában több karbantartást igényelnek. Mivel a fordított ozmózis elvén működő víztisztítók általában kevesebb, mint 4,5 liter vizet állítanak elő óránként, kiegészítő tárolóedény kell hozzájuk. A fordított ozmózis során 2-3 egységnyi víz szükséges 1 egységnyi előállításához, tehát még vizet is pazarolnak. Jóllehet ma már a legtöbb RO berendezésben visszapótolják a kivont ásványi anyag egy részét, de aki kóstolt már ilyen vizet az tudja, hogy ez valamelyest befolyásolja a víz ízét.

Víztisztító üvegek és vízszűrő kancsók

Az elmúlt években ezek a típusú vízszűrők, mint nagyon olcsó víztisztító készülékek láttak napvilágot. Fontos szem előtt tartanunk, hogy minden vízszűrő jobb, mint a semmi, azonban ezek a víztisztítók produkálják a legsilányabb eredményeket, és hosszú távon költségessé válik használatuk. Olcsón adják a víztisztító kancsókat, de a használatáért jól megfizettetik az árat. Egy vízszűrő kancsó ára 3-6000 Ft körül mozog. Igaz  a csapvíznél jobb minőségű vizet készítenek a vízszűrő kancsók, azonban a bennük található szűrő nagyon kevés víz tisztítására képes, és nem is annyira hatékonyan szűrnek. A víztisztító kancsókat tehát nem szívesen ajánljuk.

Minőségi aktívszén blokkot tartalmazó víztisztítók

A vélemények természetesen megoszlanak, de az Aquasana szerint ezek a legalkalmasabb szűrők a minőségi, háztartási vízszűrésre. A szénszűrők úgy kötik meg és távolítják el a szennyeződéseket, hogy kémiailag, vagy fizikailag lebontják, vagy megkötik azokat. Az aktív szenet az amerikai intézetek, mint pl. az EPA is a legjobb, elérhető technológiaként tartja számon, mely alkalmas a klór és a szennyező anyagok eltávolítására.

Apró kitérőt téve szeretnénk oda visszautalni, hogy a fordított ozmózisos berendezések is sokszor tartalmaznak előszűrőként aktív szén töltetet is.

A multi-funkciós vízszűrők, mint pl. az Aquasana víztisztító rendszer egyesítik az előnyeit az aktív szénnek és számos más egyéb szűrő technológiának. Pl. egy a szénbe préselt közeg, mely ultramikroszkóppal látható sub micron struktúrával rendelkezik. Az Aquasana víztisztítók úgy vannak felépítve, hogy a számos szenyeződés ne tudja kikerülni egyik szűrőközeget sem.

Annak érdekében tehát, hogy maximális teljesítményt érjünk el a víztisztító berendezéseinkkel aktív szenet és kiegészítő közegeket használunk vízszűrő készülékeinkben.

Nem mindegy melyik víztisztítót választjuk

Az Aquasana szerint tehát az aktív szenes víztisztító készülékeket érdemes választani, ha igazán jó minőségű, egészséges vizet szeretnénk fogyasztani.

Azonban vigyázat!

Aktív szénből rengeteg fajta létezik, ezért kérjük, csak olyan víztisztító berendezést vásároljon, melynél a gyártó adatokkal tudja bizonyítani a szűrési hatékonyságot. Az Aquasana víztisztítók rengeteg szennyező anyag tekintetében be lettek mérve, és kiemelkedően magas 97-99 %-os szűrési hatékonyságot produkálnak.

Olvassa el az egyes víztisztítók részleteit is!

Érdekességképp: Ez a cikk, több, mint 10 éve készült és a gyártó honlapjáról származik a fordítás. Akkor az Aqasanának még csak aktív szenes víztisztítója volt. Ma már ők is felvették a termékpalettájukba az aktív szénnel kombinált, ásványi-anyag visszapótló patronnal rendelkező fordított ozmózisos berendezéseket. Továbbá rengeteg különböző véleményt lehet olvasni az interneten az egyes technológiák előnyeiről és hátrányairól. Tehát valójában mégiscsak a vásárló igényein, ízlésén és döntésen múlik, hogy adott célra vajon melyik típusú víztisztító  az optimális választás.

Tartalomhoz tartozó címkék: Tudástár

Keresés