Menü

Fókuszban a vízlágyítás módszerei

Fókuszban a vízlágyítás módszerei

A vízlágyítás módszerei között kétségtelenül a vízlágyító berendezés beszerzése és beszereltetése a legnépszerűbb, s egyben legkönnyebb variáció. Miért ne bízhatná rá a szerkezetre a lágyítás folyamatát? Nincsen ennél a megoldásnál eredményesebb és hatékonyabb. De miért annyira fontos a vízlágyítás feladatának teljesítése?

 Nos, a vízkő az élet számos területén komoly fennakadásokat generálhat. Az csak egy dolog, hogy a csempékre kicsapódó vízből jól látható réteg maradhat fenn. Ez esztétikai probléma, ami némi takarítással orvosolható. De példának okáért az elektronikai eszközök meghibásodása már nem az a kategória, ami néhány egyszerű mozdulattal elintézhető, letudható.

Hogy miért? Azért, mert a hővel és vízzel egyszerre érintkező berendezések kisebb alkatrészei eltömődhetnek, sőt rosszabb helyzetben tönkre is mehetnek a vízkőnek köszönhetően. A fűtőszálak halálát jelentheti a megtelepedő, szigetelő hatású vízkő réteg, de a kávéfőzők is viszonylag sűrűn esnek áldozatul a jelenségnek. Hogy ennek mi az oka? A kemény víz.

Magyarországon pedig nagyrészt mindenhol ilyen tulajdonság-profilú nedű folyik a csapból. Ez akár jó hír is lehetne, mert hogy a keménység dús ásványi anyag és nyomelem tartalmat jelent, viszont a készülékek tekintetében ez nem az a jellemvonás, ami örömködésre méltó.

A vízlágyítás módszerei egy cél felé mutatnak!

Mind rövid, mind hosszútávon az az elérendő cél, hogy a kemény víz “keménysége” ne generáljon semmiféle problémát, meghibásodást. Ezt egyetlen módon lehet kivitelezni, vízlágyító berendezés alkalmazásával, ami elejét veszi mindenféle, jövőbeli, vízkő jelenlétből adódó fennakadásoknak, nem kevés bosszúságtól menekítve meg önt és háztartásának számos, vízátfolyással és hőmérséklettel operáló, amúgy beszerzés tekintetében egy cseppet sem olcsó tagjait.

Ugyanakkor fontos tudni, hogy pl. a gyantával működő vízlágyítók a Kálciumot és a Magnéziumot Nátriumra cserélik. Így egyrészt kivonják a vízből ezeket az ásványi anyagokat, másrészt Nátriummal helyettesítik. Érdemes átgondolni, hogy ez jó-e a szervezetünknek, vagy az iváshoz más alternatívában gondolkodjunk.

Keresés