Menü

Érvek a víztisztító ozmózis mellett és ellen. Mi az igazság?

Az ozmózis rendszerű víztisztítás a víz megtisztításának leghatékonyabb módja. Akkor vajon mégis miért vannak olyanok, akik valamiféle gonosz boszorkányságnak látják? Mert elterjedt az a tévhit, hogy az ozmózis víztisztító desztillált vizet eredményez. Ezt könnyű ellenőrizni, így mi értelme volna hamisat állítani. A víztisztító ozmózis nem ad desztillált vizet. 

A desztilláláshoz forralás kell, a víztisztító esetében pedig szűrés következik be. A víztisztító ozmózis során az ozmózis membrán 0,0001 mikron résmérettel rendelkezik, ez azt jelenti, hogy ami ennél nagyobb, azt nem engedi át. Éppen emiatt ez a leghatékonyabb vízszűrési technika, de még mindig nem desztillálásról beszélünk. Ráadásul a desztillálás során keletkezett víz minőség változó, így sok értelme nem is lenne a desztilláláson alapuló víztisztításnak.

Egy másik elterjedt tévhit, hogy fém edényből kapjuk a tisztított vizet. A víztisztítónak csak a külseje fém, belül élelmiszeripari teflon, így a víz nem tud összeszedni belőle semmit. Így hát ez az állítás is megbukott. Az a hír is járja még, hogy a víztisztító ozmózis során a vízből eltűnnek az ásványi anyagok. Már megint meg kell jegyezni, hogy nem desztillálásról, hanem szűrésről van szó.

Való igaz, hogy a szűrés nagyban csökkenti a víz ásványi anyag tartalmát, de éppen ezért a nem kívánt anyagok sem kerülnek át a szűrőn. Az ásványi anyagok viszont nem szűrődnek ki teljes mértékben, csak, mint írtuk, lecsökken a mennyiségük. De lényeges dolog, hogy a vízből nem igazán lehet a kellő mennyiségű ásványi anyag szükségletet pótolni, így ez nem egy sarkalatos kérdés, pláne nem annyira, mint a víz egyéb minősége. Ráadásul az ozmózis víztisztítóra fel lehet szerelni egy ásványi anyag pótló rendszert is.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog víztisztító ozmózis

Keresés