Menü

Elhallgatott igazságok

Elhallgatott igazságok a víztisztítók piacán

Hogyan félemlítenek meg embereket, és veszik rá őket a méregdrága víztisztítók vásárlására?

Mi nem tartjuk korrektnek, hogy egyes kereskedők az ügyfelek félelmére és megtévesztésére építik a víztisztítók eladását.

Zűrzavar van a víztisztítók piacán! - Hogyan csapnak be embereket?

hogyan válasszunk víztisztítót?Érdeklődőink arról panaszkodnak, hogy már napokat töltöttek az internet böngészésével és nem tudnak kiigazodni a víztisztítók rejtelmeiben.

Mindenki a saját víztisztító készülékét dicséri, és csodákat zengnek a víztisztítókról. Szemfényvesztő, hamis teszteket mutogatnak az ügyfelek otthonaiban, és megpróbálnak mindenféle, sokszor bizonytalan eredetű gyártótól származó víztisztító berendezést rásózni az emberre. A kereskedők érdeke főleg a fordított ozmózis elven működő víztisztítók eladásához kötődik. Jól lehet velük keresni, mert drága a víztisztító berendezés, költséges a szűrőcsere és a karbantartás is.

RO víztisztítók leleplezéseA félrevezetések leleplezése

Nem csak Önöknek, érdeklődőknek nehéz a helyzetük, hanem a korrekt kereskedőknek is. Sajnos úgy tűnik, hogy az ad el a legkönnyebben víztisztítót, aki a legnagyobbat tudja lódítani.

Szeretnénk néhány igazságot tisztázni a víztisztító berendezésekről, hogy Önök is, és a korrekt kereskedők is könnyebb helyzetbe kerüljenek!

Szemfényvesztés a fordított ozmózisos víztisztítók piacán

A fordított ozmózis elvű víztisztító piacon a két leggyakrabban alkalmazott szemfényvesztés:

TDS vízmérés, vízkeménység1) Sótartalom mérés: egy úgynevezett TDS műszer segítségével megmérik a tisztítatlan, majd a tisztított víz sótartalmát és állítják, hogy a kevés sómennyiség a víz tisztaságát mutatja. Szép trükk, de az az igazság, hogy ennek csak áttételesen van köze a víz tisztaságához. Ez csupán a sótartalomról ad felvilágosítást. A sótartalom pedig elsősorban a kalciumot és a magnéziumot, azaz az ásványi anyagokat jelenti.  A vízben oldott kalciumra és magnéziumra pedig igenis szüksége van a szervezetünknek. 

fordított ozmózis teszt2) Elektródákat vezetnek a vízbe: A tisztítatlan víz elszíneződik, a fordított ozmózissal tisztított pedig nem. Nagyon látványos ez a módszer, és jól megijedünk, hogy milyen koszos volt a víz, majd ámulunk, hogy a víztisztító készülékből származó víz milyen szép, színtelen marad. Nos, ennek sem sok köze van a víz tisztaságához. Ez a módszer is, csak az oldott ásványi anyag tartalomról ad felvilágosítást, tehát azt mutatja, hogy a víztisztító kivonta a kalciumot és a magnéziumot. Ez pedig, mint tudjuk nem jó, mert ezekre az anyagokra szüksége van a szervezetünknek. Ebben azért vagyunk olyan biztosak, mert a természetben sehol sem található ásványianyag-mentes víz, ezért nem alakulhatott úgy ki a az emberi szervezet, hogy arra ne legyen szükség.

Ezeket a módszereket nem tartjuk korrektnek

fordított ozmózis hátrányNem tartjuk korrektnek a fent említett eljárásokat, hiszen könnyen megtéveszthetik azokat az ügyfeleket, akik nem ismerik ezeknek a bűvészmutatványoknak a tudományos hátterét. Ezeknek a mutatványoknak a célja, hogy megijesszék az érdeklődőket, és ezzel vásárlásra ösztönözzék őket. Az ijesztgetést sem tartjuk becsületes eljárásnak, de azt meg végképp nem, hogy pont a csapvíz ásványi-anyag tartalmával manipulálnak, ami nemhogy káros, hanem óriási szükségünk van rá.

Még néhány gyakran elhallgatott igazság a fordított ozmózisról

- RO membrán: kivonja a víz sótartalmát. Mivel a só nélküli víz egészségtelen, ezért azt vissza kell pótolni. Ez soha nem lesz olyan finom, mint a természetes víz. Mindig marad benne valami mű íz. RO membránból végtelen sok fajta minőség és kivitel létezik. Ha mégis fordított ozmózis mellett dönt valaki, akkor legalább érdemes olyan fordított ozmózisos víztisztítót választani, melynél vizsgálatok bizonyítják, hogy a membrán a teljes élettartama alatt biztosítja az ígért vízminőséget. (Független labor-bevizsgálás kell, nem pedig TDS mérés vagy hasonló.)
 
- 1 liter tiszta víz előállítása 2-4 liter szennyvízzel jár együtt.
 
- A fordított ozmózis víztisztítók átfolyt vízmennyisége nagyon kicsi. Ezt puffer tartállyal szokták korrigálni. Ekkor gondoskodni kell arról, hogy a tartályban lévő instabil víz el ne fertőződjön baktériumokkal. Ez valószínű folyamatos fertőtlenítést igényel majd.
 
Jó hír: Léteznek nagyon komoly és professzionális RO készülékek is. A szűrőcsere továbbra is drága, de a fenti hibákat igyekeztek a lehetőségek szerint legjobban enyhíteni. (Mi nem forgalmazunk semmilyen RO készüléket!)

Akkor milyen víztisztítót válaszzunk?

Aktív szenes víztisztítót, de nem mindegy, hogy milyet!

Az aktív szénnek az a pozitív tulajdonsága, hogy szűri a legtöbb szerves vegyületet, a klórt, a klórszármazékokat, a gyógyszereket, és hormonokat, stb, de közben a vízben hagyja az értékes kalciumot, magnéziumot, és a többi ásványi sókat.

1) Számos olcsó és bizonytalan eredetű aktív szenes víztisztító is létezik. Attól, hogy egy víztisztítóban aktív szén van, az még nem feltétlen jó. Több ezer fajta aktív szén létezik, és természetesen a szűrési hatékonyságuk is különböző.

2 ) Amikor aktív szenes víztisztítót reklámoznak, akkor általában csak azt mondják el, hogy mire képes egy jó minőségű aktív szén, de arról nem esik szó, hogy az adott víztisztítóban pontosan milyen aktívszén található.

3) Gyakori marketingfogás az is, amikor 4-5, vagy több vízszűrővel rendelkező víztisztítót hirdetnek. Igazság szerint nem sok értelme van egy 20, majd utána egy 10, majd egy 5 és aztán pl. egy 0,5 mikronos szűrőnek egymás után, hiszen ha csak a legfinomabb szűrőt építik be, akkor az kiszűri az összes nagyobb részecskét is.

aktív szenes víztisztító előnye4) Mi összesen csak néhány víztisztító gyártót ismerünk, aki független labor eredményekkel tudja alátámasztani a víztisztítójában használt aktív szén hatékonyságát. Mégpedig a vízszűrő teljes élettartamára, nem csak az új állapotú szűrőre vonatkozóan. Az egyik ilyen gyártó az Aquasana, akinek mi a magyarországi képviseletét látjuk el.

Azt kérjük tehát, hogy ha víztisztító vásárlásán gondolkodik, akkor se a reklámoknak, se a szemfényvesztő trükköknek, se a bizonytalan szűrőket tartalmazó víztisztító készülékek forgalmazóinak ne dőljön be. Tudjuk, hogy a hókusz-pókuszok sokszor hatásosak, de kérjük Önök ennél legyenek körültekintőbbek, és csakis a hiteles, független adatokban bízzanak.

Hol találhatok hiteles laboreredményeket, teszteket, és összehasonlítást a víztisztítókról?

aktív szenes víztisztító labor tesztEz egy nagyon fontos kérdés! Csak olyan víztisztítót vásároljanak, melyek laboreredményekkel rendelkeznek.

Kérjük, böngésszen az alábbi Aquasana víztisztítók között, ahol megtalálja ezeket a fontos információkat. Meg fog döbbenni, hogy az Aquasana olyan jó minőségű aktív szenet használ a víztisztító készülékeiben, melyek a szennyeződések 97-99 %-át eltávolítják.

Lentebb görgetve megtalálja ezeket a víztitsztítókat, de előtte még elolvashat két vásárlói véleményt is:
 
„Kedves Tamás!
Sokat dilemmáztam, hogy a Magyarországon forgalmazott konyhai víztisztító készülékek közül melyiket válasszam.  Információimat az internetről, illetve a közvetlen forgalmazást végző boltok megkereséséből nyertem. A víztisztító keresgélésére ráment két hónapom, de megérte. A böngésző tanulmányozásban nem siettem el a dolgot, a legjobb víztisztító típust akartam megvásárolni, ahol az ár-érték arány és a számomra szükséges mértékű vízszűrés szinkronban van. A reklámozott víztisztítók sorában legkorszerűbbnek tartott vízszűrő típusnak a fordított ozmózisos nyomás elvén működő, membrános szűrők bizonyultak. Több, tanulsággal szolgáló dologra azonban rájöttem:
1) Iszonyatos magas a membrános szűrők vételi ára
2) Magas a szervizelési költségük. Több esetben a garancia csak akkor érvényesíthető, ha a forgalmazó bolttal végeztetem el a garanciálisan előirt éves szervizeléseket, ami pedig azt jelenti egy 3-5 éves ciklusra, hogy szinte a víztisztító árának megfelelő összeget kifizettetnek velem.
3) Mint megtudtam ezeket a membrános, ultra tisztaságú vizet produkáló készülékeket háborús körülményekre fejlesztették ki.
4) Gyanút keltett bennem, hogy miért kell a csapból folyó vizet annyira megszűrni, hogy a művelet végén ásványi anyagokat és ízfokozó anyagokat kelljen a tisztított vízhez hozzáadni.
5) Volt olyan víztisztító forgalmazó, aki a vízszűrő mellé a boltjukhoz megvásárlandó tagságot, és rendszeres apróbb termék vásárlást írt elő.
 
Mindent egybevetve én az Aquasana víztisztítók mellett döntöttem. Szolid a vételi ár, alacsony a szervizelési költség, egyszerű a vízszűrő működési elve, rendkívül kis helyet foglal el, a bekötéséhez nem kell szerelőt hívni, és ami a lényeg: rendkívül jóízű szűrt ivóvizet kapok. Egy hónap eltelte után, megvásároltuk a családban már a második víztisztítót is. Egy liter szűrt víz 3 Ft-ba kerül, szemben az ásványvíz 100 Ft-os árával. Több bőr érzékeny családtagunk is van, ezért a fürdőszobai csaphoz is megvásároltuk a speciális zuhanyszűrőt, és remekül bevált. Amit leírtam azok az én személyes megállapításaim, tapasztalataim és nem a reklám helye.”
Egy elégedett vevő: Gyula
 
"Kedves Tamás!

Ígéretemhez híven írok néhány sort  a víztisztítóról. Óriási változást hozott az életünkben. Nincs több ásványvíz cipelés, nincs aggódás a vízzel bevitt különböző szennyezőanyagok miatt. A legfontosabb azonban az, hogy a gyermekeink,  akik eddig szinte soha nem itták meg sem a vizet, sem az ásványvizet, most maguktól, rendszeresen fogyasztják a tisztított vizet. Köszönöm a segítségüket még egyszer"
Üdvözlettel: Juhász Attila és családja, Miskolc

Böngésszen a vízszűrő készülékeink között!

Tartalomhoz tartozó címkék: Tudástár

Keresés