Menü

Egyszerű elven működik a vízlágyító berendezés

A huszadik század első, de a második felében az országban korszerűsödött a vízhálózat. Legelőször a városokban, de később már a falvakban is, vagy saját kútból, vagy a városi vízvezetékről került a lakásokba víz. Természetesen a kemény vizek ekkor még nem okoztak különösebben nagy problémát, hiszen a viszonylag fiatal vízvezetékeken nem voltak komoly lerakódások. Tehát a vízlágyító berendezést még hírből sem ismerték.

 Közel sem volt ennyi, vizet használó háztartási gép, ahol a kemény víz, bizony viszonylag rövid idő alatt komoly károkat tud okozni. Egy adott területen, a talajtól függ, hogy milyen keménységű a víz, hiszen a talajon keresztül szűrődik át a vízrétegbe áramló víz. A mészköves talajokon, természetes, hogy keményebb a víz.

Tehát a vízlágyító berendezés gyakorlatilag, a háztartási gépek elterjedésével vált szükségessé. Hiszen a kemencébe, de a cserépkályhában sem kering víz, de a radiátorokban igen. a mosóteknőből és a mosogatóedényből is simán ki lehetett löttyinteni a vizet, a mosógép melegítőjén illetve a mosogatógépben, pedig a vízkő, szét tudja szedni a melegítő csöveket.

Ugyanez vonatkozik a bojlerre is. Tehát a vízlágyító berendezés megjelenése valójában a vízkő okozta károkat iktatja ki. Gyakorlatilag a vízlágyító berendezés az ioncsere elvén működik és a berendezések között annyi a különbség, hogy különböző kapacitással végzik az ioncserét. Hiszen nem mindegy, hogy egy háromtagú család vizét kell megtisztítani, vagy ipari méretekben kell a vizet mentesíteni a kalciumtól.    

Címkék: vízlágyító berendezés

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Vízlágyító berendezés

Keresés