Menü

Célkeresztben a fúrt kút működése

Célkeresztben a fúrt kút működése

A kutak mélységük és kialakításuk alapján több csoportra oszthatóak. Előbbi szerint léteznek sekély, kis, közepes mélységű illetve mélyfúrású variációk. Az esetek többségében a kis (30-100 méter) és a sekély (kevesebb, mint 30 méter) mélységű alternatívák elégítik ki az átlagos igényeket. 

A fúrt kút a kialakítás milyenségére utal, rajta kívül még léteznek ásott és vert verziók is. A fúrt kút egy speciális fúróberendezéssel a földbe mélyített bélelt furat, aminek a mélysége különösen az átmérőjéhez viszonyítva jelentős nagyságú. Nagyjából a felhasználás célja a meghatározó, amikor a mélység megállapítása kerül fókuszba.

Akár 120 méter mélyre is fúrhat a speciális eszköz, viszont néhány méteres kút is kialakítható, mely a felszínhez közeli földrétegből nyeri ki a vizet. A mélyebb rétegekből kristálytiszta ivóvíz nyerhető. Óriási előnye ennek a típusnak, hogy folyamatos vízadást biztosít, akár naponta több száz köbméteres mennyiségben.

Mivel a kútfej zárt kivitelű, ezért kívülről nem juthatnak be a szennyezőanyagok, miközben a víz kizárólag szivattyú segítségével hozható fel. A felhasználással összefüggő célok tisztázása tehát elengedhetetlen. Míg öntözéshez, locsoláshoz bőven elegendő a talajvíz, ami az első vízzáró réteg felett nyerhető, addig iváshoz, főzéshez, azaz fogyasztásra a rétegvíz nyújtotta minőség az egyetlen ideális alternatíva. 

A fúrt kút kialakítása engedélyköteles.

A kút szakszerű kiépítését jogszabályok írják elő, tehát ez nem a házilag megoldható barkácsfeladatok közé tartozik, mindenképpen szakemberre kell bízni a terveztetést és végül a gyakorlati kivitelezést. A fúrt kút kialakítása sokszorosan megtérülő befektetés, mivel a szakértői gárdát egyszer kell csak megfizetni, míg a későbbiekben korlátlanul élvezhetőek a tiszta víz adta előnyök.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Kútvíz szűrés

Keresés