Menü

Önműködő folyamat a vízlágyítás

Sokan csak legyintenek, ha a vízlágyítás kerül szóba, de nem biztos, hogy tudják miért is fontos ez a folyamat. Hazánk kétharmadában kemény víz folyik a csapokból. Ez maga után vonja a több mosópor használatát, a töredezésre hajlamos hajat, a szárazabb bőrt (a klóros víz ezt csak fokozza). 

A vízzel érintkező eszközökön is lerakódásokat okoz, mint a fűtési csövekben, a bojlerben, a mosógépben. Már a melegítőre rakodott vékony rétegű vízkő miatt is több villanyáram szükséges és ez apránként szépen forgatja a villanyórát. Tehát a vízlágyítással valójában, sok kellemetlenségtől tudjuk megóvni magunkat és ezek mellett szinte minden vízzel kapcsolatos dologban egy kicsit takarékoskodni tudunk.

A forgalomban lévő készülékek kicsi helyet foglalnak el, de ehhez viszonyítva nagy a kapacitásúk. Tehát a vízlágyítás egy formatervezett készülékkel történik, ami egészen biztos, hogy nem igényel hatalmas helyet. Ezek a berendezések só hozzáadásával működnek, viszont ezt automatikusan adagolják.

Általában a vízlágyítók része egy több kg-os só tartály, amiből a berendezés önmaga adagolja a szükséges mennyiségű sót. Ezt a folyamatot a tulajdonos által beprogramozott időben teszi, így a vízlágyítás egy viszonylag önműködő folyamat, amit csak nagyon ritkán kell ellenőrizni és a sót pótolni. Az ellenőrzés gyakorisága a vízlágyító modelltől függ, attól, hogy mekkora a behelyezett tartály és mekkora az átfolyó víz mennyisége.  

Ugyanakkor fontos tudni, hogy pl. a gyantával működő vízlágyítók a Kálciumot és a Magnéziumot Nátriumra cserélik. Így egyrészt kivonják a vízből ezeket az ásványi anyagokat, másrészt Nátriummal helyettesítik. Érdemes átgondolni, hogy ez jó-e a szervezetünknek, vagy az iváshoz más alternatívában gondolkodjunk.

Címkék: vízlágyítás

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Vízlágyítás

Keresés