Menü

Az örökös kérdés: az ioncserélt víz iható?

Az örökös kérdés: az ioncserélt víz iható?

Ha nyomon követi a szakmai anyagokat az internetesportálokon, vagy olvasgatja a témához erősen kapcsolódó fórumokat, akkor egy, folyamatosan előbukkanó, visszatérő kérdéssel biztosan találkozott már. Az ioncserélt víz iható? Megszámolni sem lehet, hányszor kerül terítékre ez a probléma. Az egész ügy valahol ott kezdődik, hogy a laikusok egy része összekeveri egymással a desztillált vizet, az ioncserélt alternatívával. Abban a pillanatban, hogy a fogalmak összekuszálódnak, teljes zavar jön létre. 

A zavarodottság, félinformációkhoz, azok pedig félretájékoztatáshoz vezetnek. Végül megszületik az, az abszolút fals alapokon nyugvó téveszme, miszerint az ioncserélt víz ihatósága megkérdőjelezhető. Tiszta vizet kell önteni a pohárba, s lehet, ezt még ezerszer meg kell tenni mindaddig, míg nem rögzül az érintettekben a tény: a desztillált, és az ioncserélt víz nem egy és ugyanaz. Nem két tojás, vagy éppen nem egy fogalom két szinonimája.

A desztilláció során a víz ásványi anyag tartalma gyakorlatilag megszűnik. Egy ionmentes, az iparban kiválóan használható folyadékot kapunk, ami a gyógyszerkészítésben például a lehető legjobb alapot nyújtja. Ezeken a területeken elengedhetetlenül fontos, hogy a felhasznált víznek ne legyen ásványi anyag tartalma, mert az, a különböző kémiai, fizikai reakciók miatt veszélyforrás lehet.

A fordított ozmózis eredményeként megszülető ioncserélt víz iható, mivel nem ionmentes, pusztán az anyagok koncentrációja, és összetétele más benne, az „eredetihez” képest. Mind a desztillált, mind az ioncserélt víz létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen, de más-más területeken. Míg előbbi fogyasztásra nem, addig utóbbi arra is maximálisan javasolható.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Ioncserélt víz iható

Keresés