Menü

Az ipari vízlágyító technológiája

Az ipari vízlágyító technológiája

Az ipari vízlágyító hatásmechanizmusa a betöltött ioncserélő műgyantán alapul, amely képes, kémiai úton reagálni a vízben szabadon úszkáló molekulákra. Itt nyilván az ioncserélő jellemvonás az, ami főszerephez jut. A gyanta, ezt a roppantul értékes tulajdonságát a semleges polisztirol hordozóanyagba ültetett, szabad vegyértékkel bíró aktív csoportoknak köszönheti. A vízlágyítás gyakorlatilag a folyamatosan zajló ioncserélődést jelenti, amely metódus közben a víz magnézium, és kalcium tartalma nátriumra cserélődik. 

Természetesen a gyanta is elfárad idővel, szakzsargonnal élve „lemerül”, ebben az esetben már nem képes ellátni a funkcióját. A feltelítődött gyantát regenerációnak kell alávetni ahhoz, hogy újra alkalmas legyen az ipari vízlágyítás folyamatának elvégzésére. A rehabilitáció során a magnézium, és kalcium ionok helyére nátrium ionok kerülnek, aminek alapvető feltétele a jelentős mértékű nátrium többlet. Lényeges tudnia, hogy a vízben számos más anyag is található.

A mangán, vagy például a szürkés színárnyalatért, és erős ízeltérésért felelős vas komoly károsodásokat okozhatnak a gyantában, aminek csak egy része nevezhető reverzibilis folyamatnak. Természetesen ez megakadályozható abban az esetben, ha az ipari vízlágyító ivóvíz minőségű folyadékot kezel.

Amennyiben a víz állapota rosszabb, úgy előszűrést, vastalanítást kell végezni. Az ipari vízlágyító, ha megfelelő körülmények között üzemelteti a lehető legtermészetesebb módon oldja meg víztisztítással kapcsolatos problémáit. A kemény víz okozta vízkő rémétől örökre elbúcsúzhat, s a vízátfolyós elektronikai eszközeinek az életét sem kell túlféltenie.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Ipari vízlágyító

Keresés