Menü

Az ioncserélt víz biztos iható?

Az ioncserélt víz biztos iható?

Számtalanszor találkozni azzal a kérdéssel, hogy az ioncserélt víz iható-e. A probléma gyökere onnan ered, hogy sokan összetévesztik, összekeverik a desztillált, és az ioncserélt vizet. A kettő nem ugyanaz, és nem ugyanazon tulajdonságok jellemzik őket. Előbbit desztillációs folyamatok során érik el, melyeknek a végén egy ionmentes vizet kapnak, melynek az ásványianyag tartalma jóval kevesebb, mint az ivóvíznek. 

Pontosan ez utóbbi jellemvonása miatt nem igazán célszerű hosszú távon, nagy mennyiséget fogyasztani belőle, ugyanis egyrészt a szervezet nem nyer semmilyen, működéséhez szükséges anyagot belőle. Másrészt idővel a só-vízháztartás károsítható általa. A desztillált vizet ipari felhasználásra készítik, ahol a sima víz ásványi anyag tartalma problémákat okozna: kémiai laborokban, gyógyszer- és vegyiparban, vagy éppen hűtőfolyadék esetében. Most jön a lényeg, ami az ioncserélt víz iható-e kérdésben felteszi az i-re a pontot, és a kérdőjelet felkiáltó jelre váltja.

Az ioncserélt víz keménysége hajaz a desztillált vízéhez, de közel sem azonos vele. Az ioncserélt víznél a fordított ozmózis akkor jön létre, amikor két, egymástól külöböző koncentrációjú oldatot elválasztanak. Azaz mesterséges ráhatás segítségével megindul a természetes ozmózis. Minél markánsabb az oldott anyagok koncentrációkülönbsége, annál nagyobb az ozmotikus nyomás.

A fordított ozmózisnál ebben az esetben tiszta víz áramlik át a félig áteresztő membránon (műgyanta)keresztül, a magasabb koncentrációjú oldatból (szennyezett víz) az alacsonyabb koncentrációjú (tiszta víz) oldat felé. Tehát a műgyantán áteresztett vízben megtörténik az ioncsere. A fenti leírásból kiválóan látszik, hogy az ioncserélt víz iható, mégpedig biztonsággal, negatív következmények nélkül.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Ioncserélt víz iható

Keresés