Menü

Az emberi test víztartalma jóval több, mint gondolná 

2021. 06. 24. 11:35:00
Az emberi test víztartalma jóval több, mint gondolná 

Nem titok, mégis kevés szó esik arról, hogy az emberi test víztartalma a szervezet egészéhez képest közel kétharmada annak. Miközben a főbb szervekről - szív, gyomor vagy máj - gyakran beszélünk, azt mintha elfelejtenénk, hogy friss, tiszta ivóvíz nélkül ezek a szervek sem tudnak egészségesen működni. 

Gyakorlatilag a teljes emberi test számára a víz alapvető működési létfeltétel. Ha nem elegendő a vízfogyasztás, akkor nem működik a méregtelenítés, de még a gondolkodásunk is lelassul. Miért van ez így? A véráram több mint 80%-a, az agy több, mint 75%-a és a máj 96%-a vízből áll. Így aztán nem lehet kétségünk afelől, hogy a folyadékpótlás lehetőleg tiszta ivóvíz formában elengedhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez. 

Az emberi test víztartalma függ a napi folyadékbeviteltől

Annyiszor hallani az intelmet és tanácsot a napi minimum két liter folyadék fogyasztásáról, hogy érdemes komolyan venni. A fenti számok tükrében érthető, hiszen nem pusztán arról van szó, hogy azért fontos inni, hogy ne legyünk szomjasak és ezzel elkerüljük a dehidratáltságot.

Sokkal inkább arról van szó, hogy az emberi test víztartalma nem önmagában értendő, hanem a szervek működésével együtt kell figyelmet szentelni ennek a témának. Sőt, a mennyiségen túl a bevitt folyadék minőségének is! 

Legegészségesebb megoldás és a szervek számára is a legkedvezőbb, ha a napi folyadékbevitel tiszta ivóvíz, de legalábbis cukormentes italok, teák formájában történik. Ehhez a legpraktikusabb választás a tisztított csapvíz, így biztosan elkerülhetők olyan összetevők fogyasztása, amik kedvezőtlenül hatnak a test működésére. A tisztított ivóvíz a frissesség mellett biztosítja a szükséges ásványi anyagokat is, mivel a szűrés során ezek a vízben maradnak. 

Tiszta víz kontra fejfájás

Gyakran csak akkor kezdenek odafigyelni az emberek a dehidratáltságra, amikor az első tünetek megjelennek. Ha tisztában vagyunk testünk működésével, akkor könnyű megérteni az összefüggést a fejfájás és az elégtelen folyadékpótlás között. Az emberi test víztartalma ebből is látszik, hogy milyen fontos tényező. Amint kevés van belőle, rövid időn belül testi tünetek jelzik a hiányt.

Ha az agyunk nem jut elég oxigénhez és éltető vízhez, akkor jelez, hogy itt az ideje egy pohár víz elfogyasztásának. A legjobb, ha mindig van nálunk kézközelben innivaló, és akkor is iszunk, amikor úgy tűnik, hogy éppen nem is vagyunk szomjasak. A többféle méretben és kivitelben kapható kulacsok praktikus megoldást jelentenek. Ezekből akár vízszűrős változatot is talál webáruházunk kínálatában, így biztosítani tudja a tiszta ivóvizet otthon és útközben vagy munkahelyén is. 

Segítse környezetbarát módon testének harmonikus működését 

Az tehát már nem kérdés, hogy miért van szükség a napi rendszeresen és elegendő mennyiségben fogyasztott tiszta ivóvízre. Az viszont feltétlen átgondolást kíván, hogy az italokat bolti csomagolásban vesszük, vagy inkább választunk egy tartós, hosszú távra szóló megoldást. 

A palackozott italok műanyag csomagolása ijesztő mértékű, amellett, hogy a bennük található káros anyagok miatt is érdemes alternatív, környezetbarát palackot keresni. A BPA-mentes kulacsok ideális megoldást kínálnak, praktikus kivitelük miatt hordozhatók és egyszerűen utántölthetők. 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Acél kulacs Blog

Keresés