Menü

Az egészséges víz- megoldás a csapra szerelhető vízszűrő

Miért van szükség vízszűrő berendezésre?A víz minőségét mindig hatóság vizsgálja. Egy településen a vízmű szolgáltató felel a megfelelő minőségéért. Vannak szabványértékek, ezen értékeknek kell megfelelni. A WHO ajánlása az alap, azonban az Európai Unióban hatályos irányelvet kötelező betartani. Magyarország a felszín alatti vízkészlettel jól áll, az Alföldön védett vízkészletünk van. 

A felszíni vízkészlet azonban már nem ilyen fényes. A földrajzi adottságok miatt a felszíni vízkészlet a Duna és Tisza vízgyűjtőiből érkezik, külföldi területekről. Az uniós szabványoknak köszönhetően szigorítottak a vízminőségen. Az ország több településén még mindig gondot okoz a bór, fluorid, nitrit határérték betartása. Az arzén is sok helyen jelentős problémát okozott.

Jellemzően a Dél-Alföld területen mértek a határértéket meghaladót. Itt körülbelül egymillió kétszázezer embert fenyeget az egészségtelen ivóvíz, de a Dél-Dunántúlon is nagyjából kétszázhatvan ezer, az Észak-Alföldi régióban pedig majd hétszázezer ember nem jut egészséges vízhez. Ez elég lesújtó adat.


Az 1900-as évek óta klórt raknak a vízbe, hogy a baktériumokat, csírákat elpusztítsa, megállítsa a víz okozta megbetegedéseket. A klórnak azonban van mellékhatása is. Hiába eszünk vitaminokat, a klórral semlegesítjük a hatásukat, mert vegyi reakcióba lépnek. Nyáron a többletfelhasználás miatt is több klórt tesznek a vízbe, ezért a megnövekedett mennyiség szintén gondot jelenthet.

A víz fertőtlenítésének azonban sok más módja is lehetséges, például: az UV sugárzás, fordított ozmózis, desztilláció. Egyénileg a háztartásban csapra szerelhető vízszűrőt vásárolhatunk, ami eltávolítja a szennyeződéseket, de az ásványi anyagokat meghagyja.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog csapra szerelhető vízszűrő

Keresés