Menü

A víztisztítók összehasonlítása: ahány víztisztító, annyi szokás?

Számtalan víztisztító kerül a boltokba és a webáruházak kínálatába, de vajon ezek egyformák? Vajon ugyanolyan jól szűrnek, ugyanolyan időtállóak és ugyanolyan módszerrel tisztítják meg a vizet? Nem, nem minden paraméterük egyezik, ezért a víztisztítók összehasonlítás nagyon fontos dolog azok számára, akik szeretnének beruházni ilyen készülékre. A víztisztítók esetében nagy különbség az, hogy milyen célra készültek. 

Vannak asztali víztisztítók, víztisztító kancsók, zuhanyszűrők, központi víztisztítók, kútvíz tisztítók, ipari szennyvíztisztítók. Ezek között hatalmas különbség, hogy a szennyvíztisztítónak sokkal komolyabb berendezésnek kell lennie, többszakaszos szűréssel, mint egy asztali víztisztítónak, sőt, a kútvíz tisztító is eltörpül a szennyvíztisztító mellett.

A kútvíz tisztító berendezésnek például vastalanító, mangánszűrő, arzénszűrő stb. tulajdonságának is lennie kell ahhoz, hogy megfelelően működjön, hogy iható vizet állítson elő. A szennyvíz telis tele van baktériumokkal, kórokozókkal, szerves anyagokkal, így a szennyvíz szűrése az egyik legnehezebb feladat. Nem elég egyszer átszűrni, több lépésben kell kitisztítani belőle az egészségre káros anyagokat.

Elég egy apró hiba és máris fertőző víz kerül a rendszerbe, ami komoly megbetegedéseket okozhat. Éppen emiatt tisztítják a csatornában folyó vizeket klórral. A klór olyan erős vegyszer, ami a tisztítás után biztosan higiénikussá teszi a vizet. Egy baj van vele, nagyobb mennyiségben káros az egészségre és rossz az íze, kellemetlen a szaga. A víztisztítókat szerencsére folyamatosan ellenőrzik, nem csak szúrópróba szerűen, így arra, hogy szennyezett víz kerül a poharunkba a csapból szinte semmi esély sincs. Mindezek ellenére az igazán tiszta víz nem a csapból folyik.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Víztisztítók összehasonlítása

Keresés