Menü

A víztisztításról

A víztisztításról

A víztisztítás évekig a kiváltságosok eszköze volt. Ez persze maximum, mint előítélet élt a köztudatban, aminek alapját az információ hiány, a tudatlanság okozta. A víztisztítás egyre nagyobb teret hódít, mert a természetes vizek magas szennyeződés tartalma miatt mind nagyobb szükség mutatkozik a megfelelő minőségű víz előállítására. Abban már nem bízhatunk, hogyha megnyitjuk a csapot, akkor kiváló vizet nyerhetünk, mely mentes minden szennyeződéstől. 

Az ivóvizek magas klórtartalommal rendelkeznek, emellett gyakran előfordulnak bennük gombák, spórák, salakanyagok, földmaradványok, és egyéb káros szennyeződések. Talán felesleges is kiemelnünk mennyire lényeges ezektől megszabadulnunk, egészségünk megőrzésének érdekében. A víztisztítás múltja egyébként az őskorig nyúlik vissza. Az egyiptomi, és római közösségben alkalmaztak először módszereket a víz megtisztítására.

Ezek az ősi kultúrák ugyanis már ismerték, és használták a csatornázást, a felesleges vízmennyiség elvezetésére, tárolására, és a szennyvíz kezelésére. Megfigyelhető tendencia, hogy a nagyvárosok mind folyók mellé épültek. Ebből logikusan következik, hogy idővel a folyók hála a városi életnek szennyeződtek. Ezeket az ott lakók parti szűrésekkel próbálták orvosolni.

Ez annyit jelentett, hogy a felszínen lebegő káros anyagokat különböző szűrők, rácsok segítségével távolították el. Az első áttörést az jelentette, amikor a szennyvizet nem csak megtisztították, hanem előülepítést is végeztek. Ebből is látszik, hogy a tiszta vízre való igény évezredes törekvés, mely most már virágkorát éli, hála a modern, fejlett víztisztító berendezéseknek.

Keresés