Menü

A vízkezelő berendezések közül a vízlágyító a legfontosabb ?

Bizonyára Ön is tapasztalta már valamikor a nagy mennyiségű vízkő lerakódásokat a mosógépben, bojlerben, kazánban. Ez igen veszélyes, mivel, ha nem lépünk fel ellene, akkor a vízkő tönkre is teheti ezeket a berendezéseket. A vízkezelő berendezések közül a vízlágyító az egyik legfontosabb. Persze csak a háztartási gépek szempontjából, hiszen ha ezt is akarjuk fogyasztani, akkor több szempontot érdemes figyelembe venni. Minél melegebb a víz, annál könnyebben lerakódik a vízkő és ez hosszú távon komoly anyagi károkhoz vezethet, valamint a bojlerek hatásfoka például jelentősen romlik a vízkő miatt, amely a villanyszámlát növeli. 

Erősen veszélyeztettettek a vízmelegítők, kazánok, és a mosógépek emiatt. A vízkezelő berendezések közül egy minőségi vízlágyító készülék jelentősen meghosszabbíthatja ezek élettartamát és működésüket is biztosítja. A vízkő azért igen kellemetlen, mert csökkenti a vízcsövek keresztmetszetét, és az évek alatt teljesen el is tömődhetnek vízvezetékeink, ha nem teszünk a probléma ellen.

A csővezetékek cseréje rengeteg bontással és költséggel jár, amelyet senki sem szívesen fizetne ki. A vízkő ezen kívül nem jó hővezető, ezért a vízköves területeken csökken a hőátvitel is és romlik a bojlerek hatásfoka. Nagyobb energiát kell befektetni, hogy ugyanazt a teljesítményt érjük el, ez pedig egyre drágább. A vízlágyító egy olcsó, praktikus és rendkívül hasznos befektetés.

Használatával puhábbak lesznek a ruhák is és kevesebb mosóport kell használni. A víztisztító berendezések használata mindenképpen ajánlott, mivel vízkő tisztítása hosszas feladat és sok bonyodalmat okoz. A tisztító vegyszerek savas hatásúak és a környezetre is igen káros hatással vannak, ezért sokkal jobban megéri a vízkezelő berendezések használata.

Sokan azonban nem szeretnék fogyasztani a Kálcium és Magnéziummentes vizet, amit a vízlágyítás eredményez. Továbbá a gyantával működő vízlágyítók ezeket az anyagokat Nátriumra cserélik le. Ezért vannak, akik csak a gépeket látják el lágyított vízzel és az ivóvízfogyasztást leválasztják erről a körről.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Vízkezelő berendezések

Keresés