Menü

A víz szűrők variánsai

A víz szűrők variánsai

A víztisztítás sava-borsa a víz szűrő működésében rejlik. A különböző technológiák eltérő fizikai, kémiai folyamatokat használnak fel ahhoz, hogy végül a kifolyó víz megfelelő tisztaságú legyen. A csapra szerelhető víztisztító egy útváltó csap közreműködésével teszi lehetővé a tisztított víz fogyasztását. Vízszűrése többnyire az aktív szénre támaszkodik. Természetesen léteznek un. osztott szűrők is, de lényegesen népszerűbbek a GAC aktívszenes szűrőbetétek.

Már ezen a szinten is elérhetőek a többlépcsős rendszerek, ami azt jelenti, hogy a mechanikai szűrés tovább finomodik. Ezt általában egy öt mikronos szűrőbetéttel valósítják meg. Ezek a modellek a klór eltávolításában verhetetlenek, amit bátran nevezhetünk fél sikernek is a háztartások szempontjából. A beépíthető víztisztítók a mosogató alatt foglalnak némi helyet. A víz szűrő funkció ebben az esetben is aktívszenes, 5 mikronos, vagy méretű kiegészítéssel.

A többlépcsős modellek a legelterjedtebbek, melyekben az aktívszénnel megoldott vegyi, és az 5 mikronos szűrőbetéttel megtámogatott mechanikai védelem is megoldott.A szűrési résméret kiválóan csökkenthető kapilláris membrán, azaz ultraszűrés segítségével, ami jelentős mértékben növeli a berendezés hatékonyságát.

Az ozmózis víztisztító mindent sokminent kiszűr a vezetékes vízből, amely nem tiszta, vagy épp nem garantálja a biztonságot. Két típusa ismert a tartályos, és az átfolyós, azaz tartály nélküli. A 0,0001 mikronos víz szűrő szinte mindent megfog. (legalábbis az elméletben.) Nem csak számos szennyeződést, hanem nyilván a kálciumot, magnéziumot is. Épp ezért ez az a rendszer, ami a legtöbb kérdést veti fel a hozzáértők, és kevésbé szakmabeliek körében. A Kálciumot és a Magnéziumot az RO berendezéseknél visszasózó patron segítségével szokták visszapótolni.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Vízszűrő Vízszűrő betét

Keresés