Menü

A víz fontossága életünkben- értékesebb, mint gondolná!

A víz fontossága életünkben- értékesebb, mint gondolná!

A víz bolygónk és testünk jelentős részét teszi ki. A hasonlóság megdöbbentően érdekes, és arra hívja fel a figyelmet, hogy a természet szerves részeit képezzük, s a vízfogyasztáshoz is így kellene hozzáállnunk. Világszerte, a fejlődő országokban komoly gondot jelent az ivóvíz hiánya, míg a nyugati társadalmakban gyakran nem megfelelően bánunk azzal. 

Az ökológiai lábnyom csökkentésére számos lehetőség létezik a vízátfolyást lassító csaptelepektől kezdve a saját kútból történő öntözésen keresztül egészen a vízszűrésig. Egyre többen vannak, akik a takarékosság és a tudatosság jegyében saját kútról üzemeltetik az ingatlan vízellátását, persze a megfelelő szűrőrendszer beépítésével. A víz fontossága életünkben abban mutatkozik meg leginkább, hogy szervezetünk legalább 70 százaléka víz.

Nem véletlen, hogy a napi folyadékbevitelre korosztálytól függetlenül kiemelt figyelmet érdemes fordítani. Különösen így van ez a gyermekek és az idősek esetében, hiszen ők hajlamosabbak a kiszáradásra. Ugyanakkor tény, hogy a rohanó élettempóban a munkaképes korú lakosság tagjai is gyakran elfeledkeznek az ivásról.

S hogy mennyi vízre van szüksége egy felnőtt embernek? Manapság elterjedt nézet, hogy ha az ivást vesszük górcső alá, akkor testsúlytól függően naponta legalább két- három liter tiszta víz szükséges. Ez a mennyiség emelkedhet magas hőmérséklet, aktív testmozgás, vagy súlyfelesleg esetén. Ez utóbbi kapcsán a víz a fogyás beindítója is lehet.

A víz fontossága életünkben a növénytermesztés területén is megmutatkozik, de a háztartások vízfelhasználásának egy része kifejezetten mosásra és tisztálkodásra megy el. Értékeljük tehát mindazt a kincset, amit a természet ad életünkhöz, és törekedjünk a takarékos, környezet-és egészségtudatos megoldásokra.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Tiszta víz

Keresés