Menü

A vastalanító szűrő, és működése

A vastalanító szűrő, és működése

A magas vastartalom a vízben nem csak esztétikai probléma, mivel megannyi egyéb kellemetlenséget is okozhat. A fúrt kutakból származó vizet például sok esetben vastalanító szűrővel kell áttisztítani ahhoz, hogy fogyasztásra is alkalmassá váljon. A rendszer lényege, hogy az átfolyó vízből eltünteti a vasat, és esetenként ezzel párhuzamosan a mangánt is. A teljesítmény nagymértékben függ a kiszűrni kívánt anyagok koncentrátumától, illetve a víznyomás nagyságától.

Nem kell megvárnia, míg minden elszíneződik a vizében található vastartalomtól, mivel minél nagyobb a koncentráltsága annál több galibát okozhat: gyorsítja a korróziót, növeli a bakteriális fertőzések esélyét, és a felesleges lerakódások kockázatát. Ebből következik, hogy a tisztítás milyenségét nem befolyásolja a vastartalom, de a vastalanító szűrő élettartamát igen. Vannak a piacon rövidebb, hosszabb élettartalmú vasszűrők, de az ajánlott élettartalomtól függetlenül érdemes lehet cserélni a szűrőt a baktériumosodás kockázata miatt is.

A regenerálásra időszakosan szükség van, melynek a gyakoriságát ehhez értő szakember meg tudja állapítani. A regeneráció visszamosással történik, egyéb kiegészítő vegyszer hozzáadása nélkül, de arról feltétlenül érdeklődjön, hogy milyen időszakos fertőtlenítés szükséges a bakterológiai kockázat csökkentése érdekében.

Mi már nem foglalkozunk vastalanító berendezésekel, de a készülékeink kis mértékben a vasat is szűrik, viszont kizárólag fertőtlenített vezetékes víz esetén használhatóak.

Fontos! Mint minden vízszűrő a vastalanítók is elbaktériumosodhatnak. Nagyon fontos a rendszeres karbantartás és a víz mikrobiológiájának az ellenőrzése.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Vastalanító szűrő

Keresés