Menü

A takarékos vízlágyító

A csapvíz a legtöbb helyen kemény és ez egyrészt a vezetékeken okoz lerakódást. Ennek kiküszöbölésére használják a vízlágyító berendezéseket. Nem véletlenül használták régen az emberek esővizet a hajmosáshoz, hiszen ez a lágy víz a legalkalmasabb a selymes fényes hajhoz. 

Manapság már az esővíz sem a régi, tehát marad a vízlágyító berendezés, ha azt szeretnénk, hogy a lakásunk berendezései, a fűtési vezetékek és szerelvények lerakódásoktól mentesek maradjanak. Ha megnézzük a mosóporokat, ezek adagolása is a víz keménységétől függ, tehát a lágyabb vízhez kevesebb mosópor szükségeltetik, hogy a ruha tiszta legyen, de az öblítő használata sem szükséges, amennyiben lágy a víz. Arról nem is beszélve, hogy a vízzel működő háztartási berendezések is tovább tartanak, ha lágy vizet használunk a működtetésükhöz.

A vízlágyító berendezések többé-kevésbé hasonló elven működnek.  Sót kell adagolni bizonyos időközönként. Amiben különböznek az a kapacitásuk, hiszen nem mindegy, hogy egy lakóház vízszükségletét kell átdolgozni, vagy egy üzemcsarnokét.

Már maga a lágyabb víz használata is takarékos, hiszen kevesebb energia kell a fűtéshez, a csöveket nem kell tisztítani, a vasalóba nem kell desztillált vizet venni, kevesebb mosópor kell a mosáshoz, nem kell ruhaöblítő szert vásárolni, nincs vízkő lerakódás a csöveken, stb. Tehát egyszeri befektetéssel, a vízlágyító megvásárlásával igen sokat lehet spórolni.

Ugyanakkor a fogyasztás szempontjából érdemes tudni, hogy a sóval működő vízlágyítók a Kálcium és a Magnézium ionokat kivonják a vízből és Nátrium ionokra cserélik. Ha a lágyított vizet fogyasztásra is használjuk, akkor érdemes ezt figyelembe venni.

Továbbá mi már nem forgalmazunk vízlágyító berendezéseket!

Címkék: vízlágyító

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Vízlágyító

Keresés