Menü

A medencéknél hasznos a homokszűrő

Sokfajta kerti medence található már a kereskedelmi forgalomban. A kicsit nagyobbakhoz különféle szűrési technikák és berendezések használatosak, hiszen az ezekben lévő vízmennyiség nem engedi meg, hogy gyakran leengedjük. Az egyik leginkább használatos és legegyszerűbb a homokszűrő, aminek az alapelve a természetben is megtalálható. 

Ezen a szűrőn átfolyó vízben lévő szennyeződések a homokban maradnak és ezzel a víz megtisztulva kerül vissza a medencébe. A homokszűrőben egy speciális kvarchomok van, ami megköti a szennyeződéseket. Az udvarban elhelyezett medencék nagyságától függ, hogy milyen nagyságú homokszűrő szükséges a tisztításhoz. Ezt általában a medencéhez mellékelt utasítás írja le, vagy a telepítő cég határozza meg. De ha egyik sem, akkor is lehet információt találni a témáról, ha máshol nem, akkor a sokat használt interneten. Általában a homokszűrő a 0 – 40 C fokos vizet szűri és telepítésének megvannak a szabályai. Általában a homokszűrő hosszú időre biztosítja a medence tiszta vizét. 

A medencék vizének teljes leengedése igencsak költséges, hiszen ha nem saját kútból oldja meg az ember, hanem a városi vízvezetékről, ami a gyakoribb eset, akkor bizony meggondolandó a leengedés és az újratöltés. Azon felül, ha nincs valakinek nagy kertje, mindez vízpazarlás is. A szűrő mellé szivattyút is kell telepíteni, ami átpumpálja a medence vizét a homokszűrőn. A megfelelő szelepek pedig gondoskodnak arról, hogy a vízáramlás zavartalan legyen.  

Természetesen a homokszűrő nem oldja meg a fertőtlenítési kérdéseket. Ez csak a lebegő anyagokat szűri.

Címkék: homokszűrő

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Homokszűrő

Keresés