Menü

A lágy víz valódi jellemvonásai

A lágy víz valódi jellemvonásai

A lágy víz számtalan fórumon főszerepet játszik, mint vitatott alany. Jó, vagy rossz, egészséges, vagy káros? Rengeteg a téves tájékoztatás a témában, s épp ezért a félreértések szájról szájra, vagy éppen billentyűzetről billentyűzetre terjednek. A teljesen desztillált víz nem egyenlő a lágy vízzel. Ez elemi különbség, s ez az, amit sokan elfelejtenek. Sőt, e két típust rendszeresen össze is keverik. Pedig abszolút nem ugyanolyan fizikai paraméterekkel megáldott anyagokról van szó. 

A lágy víz nélkülözi azokat az összetevőket, melyeket a kemény víz jócskán tartalmaz. A gyakorlat nyelvére lefordítva ezt, félretéve a tudományos megfogalmazást: végérvényesen elfelejtheti a vízkővel való, vég nélküli hadakozást. Nem kell többé a csempéit dörzskefével vakarnia, vagy éppen a háztartási eszközeit ecetes-vizes mosással „élesztgetnie”. A vízkő ugyanis természeténél fogva mindent eltömít.

Lerakódik, vastag réteget képez, s ezzel akadályozza a víz átfolyását. Ez különösen olyan gépek esetében jelent óriási gondot, ahol ez a folyamat hővel is társul, hiszen ez gyakorlatilag az indikátor. A kemény vízből a kávéfőzőben, vagy épp a villanybojlerben található fűtőszál termelte hő hatására kicsapódnak azok az anyagok, melyek aztán, a víz lehűlését követően kikristályosodnak, és lerakódnak.

A vízkő tehát megszületik. De ennek senki sem örül, érthető módon. Ön sem, mert folyamatosan javítania kell gépeit, s persze eszközparkja sem, melynek tagjai csak egy darabig varázsolhatók újjá eredményesen. A lágy víz, azonban megoldja ezt a problémát. Jól láthatja, hogyha befektet a vízlágyító rendszer kiépítésébe, akkor bizony rengeteg pénzt spórolhat meg.

Ugyanakkor fontos tudni, hogy a legtöbb vízlágyító úgy működik, hogy a Kálciumot és a Magnéziumot Nátrium ionra cseréli. Megfontolandó és egyedi igények döntik el, hogy ilyen vizet szeretne-e az ember fogyasztani is, vagy csak a gépekhez használja ezt a típusú vizet.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Lágy víz

Keresés